Hlavní obsah

Co se stane, když zašlápnete plyn a brzdu naráz?

Foto: Garage 54

Jak zapálit brzdy? Stačí zadupnout do plynu i brzdu a výsledkem bude hezká světelná show. Tohle doma ale raději nedělejte!

A tenhle vtip znáte: „Co se stane, když u auta zašlápnete plyn a brzdu naráz? Auto udělá screenshot.“ Tak to je bohužel nejspíš jediná věc, která v praxi skutečně nenastane – nabízí se však celá řada dalších variant, které povedou k efektnímu selhání více či méně důležitých částí auta. Na kterou byste si vsadili vy?

Článek

Není nad osobní zkušenost – klidně vám můžou desetkrát říkat, co se stane, ale až když to zažijete na vlastní kůži, víte to s jistotou a zážitek se zaryje hluboko do paměti. Takže když chlapíky z Garage 54 napadlo, co se asi tak přihodí, jestliže do plného plynu přišlápnete brzdu, museli to prostě a jednoduše zkusit. Nakonec ty brzdy už byly stejně na výměnu…

Výsledkem je poměrně efektní světelná show s doruda rozžhaveným kotoučem, jiskrami z brzdových destiček, a dokonce i nějakým tím nesmělým plamínkem vyskakujícím z brzdičů. Pozdější rozbor ukázal, že kotouče to tak zásadně neodnesly, ale destičky toho měly už fakt dost. Žár dokonce odstranil i rez na třmenech. To by se dalo označit za ideální průběh. Variant selhání je totiž daleko víc…

Sami autoři tak trochu čekali, že by brzdový kotouč mohl žárem prasknout, ale všechno to týrání vydržel – inu, německá kvalita (nebo slabé brzdy?). Taky můžete uvařit brzdovou kapalinu a ze třmenů mohou vyšlehnout i větší plameny. Další variantou je prokluzující spojka nebo přehřátý olej v měniči automatu. Auto s vysokým výkonem a hodně silnými brzdami by taky klidně mohlo roztrhat vnitřnosti diferenciálu. To zní zábavně, že? Ale taky dost draze a tak trochu nebezpečně. Takže bychom vám doporučili věřit videu a doma to přece jen nezkoušet.

Reklama

Související témata:
Plameny
Načítám