Hlavní obsah

Čínští kopíráci dostali v USA nečekaný výprask

Foto: Archiv Garáž.cz

Americký veletrh tuningových úprav SEMA oficiálně posvětil policejní zásah proti čínských tuningovým firmám, které bezostyšně opisují od těch amerických. Několik stánkařů tak zažilo pořádnou razii.

Článek

Automobilky nad praktikami čínských "sousedů" bezmocně kroutí hlavou dlouhé roky. Jasné kopie a imitace západních vzorů se vesele prodávají v Číně a západ na ně svými dlouhými právnickými prsty nemůže dosáhnout. Občas je to k smíchu, občas k pláči. Teď ale kladivo justice dopadlo alespoň na výrobce tuningových součástek. Ti totiž jedou podle stejného receptu - jeden rok na SEMA nakoupí to nejnovější a nejlepší a další přijedou se svou verzí, za třetinovou cenu a s pochybnou kvalitou. Vůbec neřeší, že na součástky a jejich řešení se vztahují patenty a těžce vydřené know-how. Americké firmy se ale rozhodly, že si to nenechají líbit a jedna z nich, Omix-ADA, přispěchala se soudním příkazem k zabavení zboží.

Foto: Archiv Garáž.cz

Policejní akce předala soudní předvolání celkem šesti stánkařům, zabavila vystavované zboží a udělala s letošní čínskou účastí na veletrhu rychlý proces. Číňany tak dostihla jejich vlastní drzost, protože jedna věc je prodávat okopírované součástky na domácím trhu, druhá pak nabízet je pod cenou americkým zákazníkům. Tahle taktika se ovšem tamním výrobcům už několikrát vyplatila - když je nikdo neklepne přes ruku, tak proč by si nevydělali, že? 

Předběžné soudní líčení ne naplánováno do týdne a zřejmě z něj budou nějaké ty pokuty a postihy. V kontextu celého trhu a podobných praktik je to ale jen kapka v moři.

Reklama

Načítám