Hlavní obsah

Caterham Seven Sprint - Zlatá šedesátá

Foto: Archiv Garáž.cz

Caterham nám přináší hodně puritánskou zábavu z dob, kdy bylo všechno tak nějak lehčí, upřímnější. No prostě a jednoduše v pořádku. Už taky začínáte šetřit na novou (starou) hračku?

Článek

Ač se to zdá neuvěřitelné, typ Seven slaví už 60. narozeniny. V roce 1957 totiž Colin Chapman světu poprvé ukázal Lotus Seven a začal světu vysvětlovat, že nejdůležitější je "přidat lehkost". Pod firmou Lotus se sedmička vyráběla ve čtyřech generacích, v roce 1973 ji začal prodávat Caterham.

Právě na první modely má nový Seven Sprint navazovat. Proto má úžasné retro disky v krémové barvě s obrovskou chromovou poklicí uprostřed, jednoduchou mřížku chladiče a nabídku šesti barev ze vzorníků 1966 a 1967. Retro jede i v interiéru, kde je volant s dřevěným věncem a palubka asedadla v červené kůži. 

V přídi ale trůní moderní technika, konkrétně tříválec Suzuki 0,6 litru o výkonu 81 koní. Ohrnujete nos? Caterham ovšem váží pouhých 490 kilogramů a je zpřevodovaný na maximální mrštnost. Proto se na stovku dostane pod sedm vteřin a maximálku má "jen" 160 km/h. Celkem má vzniknout pouze 60 aut téhle unikátní edice, což zahýbá i s cenovkou. Zájemci si musí připravit necelých 28 tisíc liber (zhruba 900 tisíc korun). 

Reklama

Načítám