Hlavní obsah

Brutální sestřih vám připomene, že pásy nejsou na ozdobu

Foto: Archiv Garáž.cz

A nemluvíme teď jen o kaskadérech, kteří se zapomenou připoutat na místě řidiče, protože jim to připadá pohodlné. Ve chvíli nárazu totiž autem létají především pasažéři na zadních sedačkách. Podívejte se sami.

Článek

Opakování je matka moudrosti. Ale občas je potřeba opakovat a kropit při tom studenou sprchou. Proto dáváme palec nahoru za všechny ty brutální reklamy o bezpečnosti na silnicích, esemeskujících teenagerech, opilých řidičích - reklamy plné krve, kapaček a mizerných konců, protože z hollywoodských happyendů už jsme tak otupělí, že máme pocit nedotknutelnosti jako filmoví superhrdinové. A reklamy automobilek, vystlané airbagy, to nijak neulehčují.

A přitom všichni víme, jak moc nebezpečné vlastně řízení auta je... pokaždé se vědomě vystavujete riziku, bez ohledu na vaše řidičské schopnosti. Nejhorší je totiž opravdu srážka s blbcem, zvlášť když je za volantem dvoutunového SUV. A proto se nám tak moc líbí tenhle sestřih,který bychom povinně pouštěli v autoškolách a obecně na všech testech a školeních. V každé dostatečně velké skupině lidí se totiž vždycky najde nějaká duše, která má pocit, že pásy jsou přežitek, který brání ve svobodném pohybu těla. U řidičů to považujeme za naprosto nepřípustné, stejně jako u pasažérů. Není náhodou, že dnešní auta povinně pípají, když se nepřipoutáte. Jenže žádný bzučák vám nenažene takovou husinu jako následující video.

Dost dobře z něj mimochodem vidíte, co udělá srážka s jiným autem nebo stacionární překážkou s pasažéry na zadních sedadlech (o autobusech nemluvě). Proto si opravdu rozmyslete, jestli vám nepřipoutání na zadních sedačkách stojí za možné doživotní následky. Na rozdíl od těch vepředu totiž nemáte airbag, takže je šance, že se rozmlátíte o dveře, přední sedačky nebo rovnou o řidiče či spolujezdce vepředu. Možností, jak si něco zlomit, protrhnout nebo pohmoždit je zkrátka hrozně moc. Tak nechoďte neštěstí naproti...

Reklama

Načítám