Hlavní obsah

Britská policie bude jezdit v Octavii RS

Foto: Škoda Auto

Škodovky v policejních barvách nejezdí jenom po České republice. Jsou oblíbené u mnoha policejních sborů v rámci celé Evropy. Britové teď nakoupí neupřesněný počet Octavií RS čtvrté generace.

Článek

Škodovky v policejních barvách můžete kromě Česka vídat také v Rakousku, Maďarsku, Řecku nebo právě ve Velké Británii, kde kdysi automobily z Mladé Boleslavi bývaly terčem vtipů. To ale skončilo v devadesátých letech a nyní u britských policejních složek slouží Octavie již od první novodobé generace.

Bylo tedy jen otázkou času, kdy se do policejního modro-žlutého zabarvení převlékne i čtvrtá generace nejprodávanějšího mladoboleslavského modelu. V Británii se tak stalo právě teď. A ačkoliv tamní vláda hodlá od roku 2030 zakázat na Ostrovech prodej nových automobilů se spalovacím motorem (nemá to platit pro hybridní verze), policejní Octavie budou vybaveny čtyřválcovým benzínovým TSI - konkrétně v nejvýkonnějším provedení RS (respektive s označením vRS, používaným v Británii).

Nejde o hybridní Octavii RS iV, která nefunguje úplně přesvědčivě pokud chcete sportovně laděný automobil, ale o klasické TSI. Což je verze, která nám dává největší smysl. Čtyři válce, objem dva litry, nejvyšší výkon 180 kW (245 koní) a maximum točivého momentu na hodnotě 370 Nm při 1 600 až 4 300 otáčkách.

Policejní provedení je spřažené s dvouspojkovou automatickou převodovkou DSG, což znamená stovku za 6,7 sekundy a nejvyšší rychlost 250 km/h.

Policejní verze Octavie RS má navíc kromě majáků systém pro rozpoznávání registračních značek a klec pro psy (pouze pro verzi kombi). Zatím není zřejmé, kolik Octavií si britská policie pořídí a za jakou prodejní cenu. Kromě Octavií jezdí v policejních barvách v Británii ještě Škody Kodiaq.

Reklama

Související témata:
Načítám