Hlavní obsah

Zavzpomínejte na Mototechnu v kvízu. Připomeňte si, co prodávala, za kolik a z jakých zemí

Foto: archiv Martina Kupce

Přebal knihy Mototechna - Tuzemská i dovážená osobní vozidla na plakátech a v prospektech 1949-1990

Když se dnes rozhodnete pro nákup zbrusu nového auta, máte na výběr spoustu značek a ještě více oficiálních prodejních zastoupení. Jenže to v Česku neplatilo vždy a spousta z nás si ještě vzpomene na původní Mototechnu, která za komunismu v Československu prodávala tuzemská i zahraniční auta. Připomeňte si minulost v našem kvízu na téma Mototechny.

Článek

Zavzpomínejte na éru Mototechny v Československu a zkuste úspěšně projít naším jednoduchým kvízem:

1. Už začátkem 70. let byl v Mototechně k dostání nejnovější vlajkový Citroën, který byl navazoval na legendární Citroën DS a byl nově zvoleným Evropským autem roku 1971. Vzpomenete si, jak se jmenoval?
Foto: Citroën
2. V roce 1978 jste si za 98 000 Kčs mohli koupit bourák, jaký byl předrevolučním snem mnoha Čechoslováků. Víte, s jakou slavnou americkou značkou jezdil?
Foto: Chrysler
3. Ještě dražší než „cháčko“ byl auťák ze severských zemí. Zvládnete uhodnout správné označení Saabu, co v roce 1978 stál 132 000 Kčs?
Foto: Saab
4. Píše se rok 1989 a za 189 900 Kčs si můžete koupit nové auto, které vám budou závidět všichni sousedi. Pamatujete si, jak se jmenovalo tohle auto dnes už dávno zaniklé značky?
Foto: Daewoo
5. Jeden z prvních průkopnických hatchbacků od Renaultu ze šedesátých let, jaký byl k dostání i v československé Mototechně, se jmenoval:
Foto: Renault
6. Koncem 80. let jste si v československé Mototechně mohli koupit ARO 240, Dacii 1300 nebo Oltcit Club. Vzpomenete si, jakou společnou zemi původu tato auta měla?
7. V Mototechně jste si mohli dopřát i italské lidové vozítko na obrázku. Je to:
Foto: Fiat
8. V komunistickém Československu se díky Mototechně prodával i vůz, který byl pro spoustu lidí splněným snem o autě ze Západu. Austin Allegro k nám přijížděl z:
Foto: British Leyland
9. Vzpomenete si, zda v nabídce Mototechny byla i reprezentační vládní limuzína Tatra 613, která byla určena hlavně nejvyšším státním úředníkům a funkcionářům vládnoucí komunistické strany?
Foto: Tatra
10. Italské autíčko na obrázku jste si koncem 60. let mohli koupit i v československé Mototechně. Jednalo se o:
Foto: Fiat

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Kvízy na webu Garáž.cz

Zkuste si i naše další kvízy plné rozličných témat na Garáž.cz. Neotálejte a prověřte si své motoristické znalosti. S výsledky se můžete pochlubit v diskuzi pod článkem či na vašich sociálních sítích.

Reklama

Související témata:
Načítám