Hlavní obsah

Ukažte, jak znáte ty nejzajímavější automobilové vynálezy. Vyzkoušejte své znalosti v našem kvízu

Foto: Jakub Deml

Satelitní navigaci při cestování používáme pravidelně, ale kde je vlastně její původ?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turbodmychadla, tříbodové bezpečnostní pásy nebo vzduchem plněné pneumatiky na lehkých kolech z hliníkových slitin. To jsou standardy nejmodernějších aut, ale zamysleli jste se někdy nad tím, odkud vlastně pocházejí? Připravili jsme pro vás kvíz o automobilových vynálezech, kde vyzkoušíte své znalosti a dozvíte se správné odpovědi i se zajímavostmi.

Článek

Ukažte, jak se vyznáte v motoristické historii a zkuste správně odpovědět na všechny otázky v našem kvízu o automobilových vynálezech.

1. Bezpečnostní pás zachraňuje životy, když lidem pomáhá přežít při dopravních nehodách. První moderní tříbodový bezpečnostní pás vyvinul Nils Bohlin a v roce 1959 jej uvedla na trh švédská automobilka proslavená bezpečností svých vozů. Víte, jak se jmenuje?
2. Cestování bez GPS navigace si v dnešních dnech už ani neumíme představit. Systém GPS (Global Positioning System) přitom byl vynalezen s jiným cílem užití, než jak dnes slouží většině uživatelů. Znáte pravý důvod vzniku systému GPS?
3. Patent na moderní vzduchem plněnou pneumatiku získal v roce 1888 zakladatel jednoho z největších a nejslavnějších výrobců pneumatik. Znáte jeho jméno?
4. Zamysleli jste se někdy nad tím, kdo vymyslel kola z lehkých hliníkových slitin? Křestním jménem se jmenoval Ettore a založil jednu z nejslavnějších továren na exkluzivní auta všech dob. Poznáte podle naší indicie, jakou značku založil?
5. Umíte si představit, že byste dnes startovali spalovací motor klikou? Elektrické startéry se poprvé objevily v sériové výrobě automobilů, když je začala používat jedna z nejslavnějších amerických automobilek. Jaká to byla?
6. Diagnostický standard OBD (On Board Diagnostics) zlepšil funkci elektronicky řízených motorů a postupem desetiletí se rozrostl o až nespočet dalších funkcí. Víte, jaký byl hlavní důvod vzniku moderní sériové diagnostiky?
7. Turbodmychadlo pomáhá účinnosti motorů a získání vyššího výkonu z malých objemů. Víte, jak se jmenovalo první sériově vyráběné auto s turbem?
8. Elektronický stabilizační program ESP je od roku 2011 povinný pro všechna nová auta v EU. V roce 1992 začal s jeho vývojem jeden z nejznámějších německých výrobců automobilů poté, co jeden z jeho inženýrů beznadějně ztratil kontrolu nad vozem na zasněžené silnici ve Švédsku a skončil v závěji. Jaký výrobce to byl?
9. „Zapomeňte na horko léta ve světově jediném klimatizovaném autě.“ Tak v roce 1939 lákal na luxusní auto s revoluční klimatizací jeden z amerických výrobců automobilů. Jaký? (Nápověda: V dnešních dnech už dávno neexistuje.)
10. To nejdůležitější na závěr: Dne 29. ledna 1886 získal jeden německý vynálezce patent na první benzinový automobil na světě. Nepochybujeme o tom, že znáte jeho jméno.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Další kvízy plné rozličných témat čekají, až je objevíte. Jejich seznam najdete ZDE, tak neváhejte a otestuje si své motoristické znalosti.

Reklama

Související témata:
Načítám