Hlavní obsah

Aston Martin znovu oživuje značku Lagonda elektrickým SUV

Foto: Aston Martin

Aston Martin Lagonda All-Terrain Concept není podobný žádnému jinému SUV, které dnes můžeme vídat na silnicích

Aston Martin do Ženevy kromě dvou nových supersportů s motorem uprostřed přivezl i koncept luxusního, čistě elektrického SUV, které bude prodávat pod značkou Lagonda. Pod tímto jménem Britové v minulosti prodávali sportovně-luxusní limuzíny a kombi.

Článek

Britský Aston Martin, jehož kořeny sahají až do roku 1913, se výhledově chystá přijít na trh se svým prvním čistě elektrickým SUV. Nebude ho ale prodávat s logem Aston Martin, nýbrž pod značkou Lagonda, která je rezervovaná pro luxusní a exkluzivní modely. Koncept představený na ženevském autosalonu zaujme na první pohled obrovským zadním převisem, netradičními tvary celé karoserie nebo třeba vzhůru otevíranými dveřmi. Ne, tohle nevypadá na všední SUV, kterých jsou dnes plné silnice.

Technické podrobnosti zatím automobilka neuvedla, stoprocentní jistotou je tak pouze elektrický pohon. Ten bude svou sílu přenášet na všechna čtyři kola, lehké bláto nebo horská silnice pokrytá sněhem by tak pro řidiče sériového modelu neměla představovat orosené čelo.

Automobilka bohužel nezveřejnila ani rozměry chystaného SUV, už z fotografií je patrné, že půjde o velké auto. Uvnitř jsou čtyři mohutná samostatná sedadla. Zcela rovná podlaha potvrzuje, že půjde o ryzí elektromobil.

Britský Aston Martin aktuálně neprožívá šťastné období. Za loňský rok automobilka oznámila ztrátu bezmála dvou miliard korun. Aston ročně vyrobí cca 7 000 automobilů, v plánu je dvojnásobně velká produkce. Pomoci by mělo právě i SUV s logem Lagonda, jehož sériová výroba se plánuje na rok 2021.

O rok později by měl dorazit ještě sedan. Lagonda mimochodem nebude prvním SUV britské sportovní značky – letos by měl na trh přijít model DBX, jehož sériová výroba je na spadnutí a poháněný je benzinovým osmiválcem.

Reklama

Načítám