Hlavní obsah

Americký muscle car s turbem? Tento Pontiac takový byl!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký muscle car, to je kupé s obřím osmiválcem pod kapotou, který svým masivním krouťákem zadupe vše do země. Ale turbo? Ano, dokonce i v tomhle segmentu se občas objevilo přeplňované auto.

Článek

Americký muscle car a turbo? Že to nejde dohromady? To neznáte motor Pontiac 301 Turbo z let 1980 a 1981, který se dával do modelu Trans Am. Vlastně to bylo poprvé, kdy se automobilka Pontiac pustila do přeplňování vidlicového osmiválce. Konečné parametry motoru jsou 210 koní a 468 Nm v roce 1980. O rok později si auto pohoršilo na 200 koní a 460 Nm. Pak zaniklo definitivně, protože druhá generace končila a nastupovala modernější třetí.

Foto: Archiv Garáž.cz

Přeplňovaný ohnivý pták 301 Turbo měl silnější blok motoru s tlustší stěnou válců, aby lépe zvládal přeplňování. V motoru byl i nižší kompresní poměr. Automobilka upravila písty, vačku i olejovou pumpu na větší tlak. Olejem se pak chladilo turbodmychadlo Garett TBO-305. Zcela jiné bylo výfukové potrubí a značka použila i jiné elektronické zapalování. Na zákazníky myslel Pontiac s výbavou, dodával do Firebirdu klimatizaci, která byla pro speciální model standardem. A vybírat jste si nemohli ani u převodovky, Turbo bylo k dostání jen s automatem. Po pouhých dvou letech však muselo odejít a přenechat své místo modernější třetí generaci opět s klasickými motory.

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám