Hlavní obsah

Fotogalerie: V Mostě se testovala monstra z osmdesátých let

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle divácky exponovaných akcí probíhá na okruzích i nespočet testování motorek a automobilů. My se v těchto dnech vydali na jedno takové na autodrom v Mostě. Nevěřili jsme vlastním očím, s čím vším naši západní sousedé přijeli.

Článek

Možná jste to již zažili - srdce vám plesá radostí, nevěřícně kroutíte hlavou a i když máte v ruce fotoaparát, tak jen zíráte a užíváte si těch chvil. Přibližně tak jsem vypadal při procházení depa na mosteckém autodromu. Stejně jako v loňském roce se také letos rozhodli využít zahraniční majitelé soudobých i historických závodních speciálů dny uprostřed týdne a vyrazili do Mostu projet své vozy.

Foto: Archiv Garáž.cz

Na jednom místě jste tak mohli potkat několik různých variant Porsche 911 - 964 GT, 993 GT2, 991 GT3 RS a další; podobně tak i Ferrari 360 Modena GT3 a 458 Italia GT3. Je paradoxní, že tato auta sama o sobě musí vzbudit zájem v každém fanouškovi rychlých kol, leč na mosteckém autodromu patřila v těchto dnech k tomu méně zajímavému. O kousek dál totiž stála osmisetkoňová Lancia LC2 z poloviny osmdesátých let, trojice Porsche 956/962 ze stejného období a nepatrně novější Audi 90 Quattro IMSA GTO z přelomu let osmdesátých a devadesátých. Prohlížení nezaměnitelných tvarů speciálů skupiny C a obdivování nesmyslně upravené karoserie rodinného sedanu s výkonem přes sedm set koní je zážitkem, který vás zaměstná natolik, že si nevšímáte ničeho dalšího. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Což by byla škoda, protože hned vedle odpočívalo Porsche 908/02 Spyder a podobně tvarovaná Lola T210 Cosworth z roku 1970; BMW M3 E30 v typické oranžové Jägermeister nebo Lancia Delta Integrale vyvedená v barvách Repsol; dvě Audi A4 DTM, k tomu jedna A4 upravená pro okruhové závodění a Audi Quattro s přeplňovaným pětiválcem a masivním bodykitem. Vaši pozornost v této společnosti na dlouho neupoutá ani ojedinělý Lotus 2-Eleven či zvukově výrazná Dallara, které se po severočeském okruhu také proháněly.

Foto: Archiv Garáž.cz

Snažím se vnímat zajímavé závody a motoristické akce, které se v naší republice a jejím blízkém okolí dějí. Byť vím, že mi jich spousta uniká, tak mně nepřestává fascinovat skutečnost, že žijeme v době, kdy i na tuzemské půdě můžeme potkat pravé závodní automobilové skvosty - stačí být "jen" ve správný moment na správném místě. Nezbývá než poděkovat německým a rakouským majitelům, kteří své soutěžní speciály přivezli a vyslovit přání, ať jezdí častěji! A v neposlední řadě i Autodromu Most, který na svém facebookovém profilu upozornil na tuto akci a umožnil návštěvníkům volný vstup. Abych pravdu řekl, tak tato návštěva okruhu ve mně zanechala hluboký dojem a dlouhotrvající úsměv. Dost řečí - rozsáhlá fotogalerie čeká!

Reklama

Načítám