Hlavní obsah

Tipy na víkend: Závodní sezóna začíná

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několikrát jsme se ve víkendových tipech zmiňovali o blížícím se začátku sezóny motoristických závodů. Předposlední březnový - nebo, chcete-li, první jarní - víkend se konečně vše roztáčí naplno. U protinožců startuje první letošní závod formule 1, ale vás bude určitě více zajímat co můžete navštívit osobně.

Článek

36. Valašská Rally ValMez

Letošní Valašská rally přestoupila z rallysprintů zpět do velkých (neboli dvoudenních soutěží). Název soutěže sice odkazuje k Valašskému Meziříčí, fakticky se ale bude celá soutěž točit kolem Kopřivnice, přesněji areálu automobilky Tatra - na jejím testovacím polygonu je umístěno servisní stání, po obslužných a účelových komunikacích polygonu pak vede testovací shakedown, jedna rychlostní zkouška o dvou průjezdech v sobotu a odlišně vytyčená trať (opět dva průjezdy) povede areálem i v neděli. Další rychlostní testy (dohromady šest v sobotu a dalších šest do tuctu v neděli) čekají kolem osmdesátky přihlášených posádek na klasických úsecích ve valašských kotárech, nicméně pořadatelé připravili i nové tratě.

Foto: Archiv Garáž.cz

Průjezd armádních vozidel Českem

Můžete mít na válečnou situaci zcela odlišné názory, ale pokuste se na chvíli tyto myšlenky potlačit a soustředit se pouze na svou automobilovou duši. O víkendu projede částí naší republiky další konvoj americké armádní techniky. Trasa je naplánovaná nejkratší cestou od našich západních sousedů skrz Rozvadov, poté přes Starou Boleslav (zde obsluha vojenské techniky přenocuje ze soboty na neděli) směrem k Náchodu a odsud dál do Polska. Konvoj o 125 vozech pojede primárně po dálnicích a silnicích první třídy v sedmi menších skupinách a v republice se nezdrží déle než 48 hodin. Neboli přehlídka mnoha zajímavých, netradičních - a povětšinou zelených či okrových - automobilů a náklaďáků přímo na dosah ruky většině v Čechách žijících petrolheadů.

Foto: Archiv Garáž.cz

Edda Cup

Podobně jako formule 1 a MČR Rally, startuje tuto sobotu také další ročník jezdecky i divácky oblíbeného Edda Cupu, neboli seriálu závodů do vrchu pod patronací Eda Patery. Osobně jsem měl paradoxně vždy nejraději právě první závod sezóny na mosteckém autodromu, protože se zde vždy vyskytovalo nejkvalitnější startovní pole z celého roku. I letos figuruje v seznamu přihlášených řada velmi zajímavých automobilů. Namátkou třeba ejektorová Tatra 603 Stanislava Hajdůška nebo Lancia Stratos (ve skutečnosti Hawk HF3000). Nebo Ferrari Testarossa. Nebo Ariel Atom... Inu nejlepší bude, když se zajedete do Mostu přesvědčit sami.

Foto: Archiv Garáž.cz

Výstava Autolinea Czechoslovakia 1949 - 1989

Fascinuje vás automobilový design a chtěli byste se dozvědět něco o československých designérech a hlavně jejich (nerealizovaných) vizích a idejích v období od nástupu komunistické strany až po "sametovou revoluci"? Výstava Autolinea Czechoslovakia probíhající až do této soboty 25.3. v západoslovenských Piešťanech by pro vás mohla být ideální volbou. V místním Domě umění si můžete prohlédnout řadu skic, modelů a fotografií, které prezentují nápady jenž se rodily v hlavách designérů v průběhu čtyřiceti let.

Foto: Archiv Garáž.cz

Mogul Dakar setkání & Jarní setkání mistrů

Nemusíte střádat peníze na cestu na Dakar (ale můžete) toužíte-li vidět závodní náklaďák ve výskoku. Kromě bližších závodů - třeba v Maďarsku - stačí vyrazit tuto neděli na autodrom do Sosnové, kde se odehraje již třetí ročník Mogul Dakar setkání spolu s Jarním setkáním mistrů. Účast přislíbilo mnoho jezdců ošlehaných pískem Sahary, Atacamy a dalších pouští; na okruhu se budou střídat s nejúspěšnějšími závodníky ze zimní série Mogul Driving Cup a těšit se můžete i na drifterské exhibiční jízdy či autogramiádu. Vstupenka vyjde na přijatelných 150 Kč, děti do 12 let mají vstup zdarma.

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám