Hlavní obsah

Supersport Apollo Intenza Emocione: Láska na první pohled

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muší váha, spousta koní a dechberoucí zvuk z dvanáctiválcové atmosféry. Ne, tohle auto jsme neposkládali v generátoru splněných přání. Skutečně existuje a můžete si ho koupit, pokud máte dostatečně široký šek, aby se vám na něj vešly všechny ty nuly.

Článek

Ano, měli bychom psát o všech těch autech, která teď Japonci chrlí v rámci domácího autosalonu. Bláznivé koncepty i chytrá auta pro běžný provoz, jenže... kujóni z Apollo právě v Itálii představili tohle. Takže Japonci musí ještě chvilku počkat, protože pro italské placky se silnými motory máme zkrátka slabost. Jestli už jste v životě pár aut viděli, určitě je vám jasné, že aerodynamický kit na tomhle autě není jen tak na okrasu, a taky už na dálku rozeznáte odevšad čouhající karbon. Intenza Emocione alias IE váží pouhých 1250 kilogramů, a tak se může spolehnout "jen" na dvanáctiválcovou atmosféru. Ehm, samozřejmě si děláme srandu - tahle V12 totiž kouzlí 780 koní a 759 N.m. Ano, Horacio Pagani zjevně už nemá patent na výkonné sexy bestie.

Foto: Archiv Garáž.cz

IE zvládne stovku za 2,7 sekundy a frčí až 333 km/h, což dává smysl vzhledem k poměru výkonu a váhy. Ta je mimochodem rozložena v poměru 45:55. Určitě jste zaregistrovali i to obří křídlo. Nemyslím teď rackovité dveře, ale ten mamutí spoiler, který ve vysokých rychlostech vyrobí přítlak hravě překonávající absolutní váhu vozu. Podvozek je inspirován Formulí 1 a uvnitř jsou skořepiny, ale IE je díky stavitelným tlumičům Bilstein použitelný i na běžných silnicích - dokonce má i nastavení pro deštivé počasí, které zklidní naladění motoru, takže neomotáte nejbližší sloup. Ochrannou ruku nad vámi drží i stabilizace, kterou lze vypínat ve dvanácti krocích, až do úplné deaktivace.

Foto: Archiv Garáž.cz

A tradiční zpráva na závěr? Pro zákazníky se vyrobí pouhých deset kusů v ceně 2,6 milionu dolarů. Zároveň vznikne závodní série Apollo Time Attack, kde se budou moci majitelé popasovat na závodních okruzích.

Reklama

Načítám