Hlavní obsah

Nejchytřejší auto laví. Před 35 lety poprvé promluvil KITT

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnohé chlapce vyrůstající v 90. letech je dodnes kultem. Auto, které vyřeší jakýkoliv problém, jezdí přes 300 mil za hodinu, skáče do vzduchu, je nadprůměrně inteligentní a mluví. Není většího automobilového hrdiny než Kitta ze seriálu Knight Rider.

Článek

První epizoda se na obrazovkách americké televize NBC objevila 26. září 1982. V pilotním díle nazvaném Jako Fénix z popela je mladý policista Michael Arthur Long zastřelen při pokusu dopadnout ženu, která ho zradila. Díky tomu, že měl během války ve Vietnamu implantovanou titanovou destičku do hlavy se kulka zastavila a místo hlavy zničila obličej. Michael byl v poušti zachráněn miliardářem Wiltonem Knightem, jehož lékař Michaelovi zhotovil nový obličej. Umírající Wilton poté vysloví přání, aby Michael pokračoval v jeho práci. K tomu účelu jeho lidé sestrojili inteligentní automobil ovládaný mikročipy, který má umělou inteligenci. Jedná se o Knight Industries Two Thousand ve zkratce K.I.T.T.

Dokonalý a mnohdy sarkastický vůz výcházel z amerického sporťáku Pontiac Firebird Trans Am. Pro filmové potřeby byl ovšem notně vylepšen všemožnými scanery, senzory a ekvalizéry. KITT byl v podstatě pokročilý superpočítač na kolech. Jeho mozkem byl mikroprocesor Knight 2000, který byl zároveň centrem kybernetického logického modulu "self-aware", který dovolil autu myslet, učit se a komunikovat s lidmi. Vždycky měl vysoké ego, které snadno kdekoho rozrušilo, ale zároveň často projevoval i svou velmi laskovou stránku s notnou dávkou suchého humoru. Dokázal v podstatě vše. Jezdit po dvou kolech, sledovat pomocí kamer dění kolem sebe, přijet na zavolání a disponoval nadpozemskou pamětí s tak neuvěřitelnou inteligencí, že i Stephen Hawking by vedle něj vypadal jako břídil. Nezapomenutelnou funkcí byl  Turbo Boost, díky které bez problémů přeskočil jakoukoliv překážku. Samozřejmě byl obrněný a chráněný tepelně odolným povrchem. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Za dobu téměr pěti let natočili producenti celkem 90 dílů rozdělených do čtyř řad. V každé sérii dostával KITT nová vylepšení a modernější technologie. Nejzajímavější byl určitě  Super Pursuit Mode, se kterým skoro překonával rychlost zvuku. V závěrečné čtvrté řadě mu přibylo dokonce kouzelné tlačítko "C", které aktivovalo stahování střechy a David Hasselhoff v roli Michaela Knighta si mohl čechrat své pečlivě upravené kadeře. 

V originálním znění propůjčil Kittovi svůj hlas herec William Daniels. V českém znění jsme mohli slyšet v první sérii Zdeňka Junáka od druhé řady jej daboval Bohdan Tůma. Neohrožená dvojice Michael Knight a jeho věrný vůz se dokonce nedávno podívali i na dálnici D1. Jak to dopadlo si můžete připomenout ve skvostném díle Michaela Orsavy.

Zlý bratříček

KITT však nebyl prvnm vozem vyrobenm Nadac pro prvo a pořdek. Jeho prototypem byl KARR. Na prvn pohled se od KITTa nelišil - stejně jako on měl podobu černho Pontiacu Firebird Trans Am.Oba vozy se lišily pouze v zkladnm naprogramovn. KITT chrnil Michaela a obecně lidsk životy, kdežto KARR pouze sm sebe.

Reklama

Načítám