Hlavní obsah

Porsche balí kufry v Le Mans. Co bude se slavným závodem?

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To tedy dlouho netrvalo. Po Audi končí ve vytrvalostních závodech, tedy minimálně v královské kategorii LMP1, i koncernový soused Porsche. Že prý už si chlapci svoje dokázali. Hlavní důvod samozřejmě leží jinde...

Článek

Ale to už snad ani nemá cenu rozebírat, protože každý další článek, který začíná diesel a končí gate, už unavuje pisálky i čtenáře. Své oběti si vybral nejen v koncernu, ale především v jednotlivých disciplínách. Tady je hodně vidět, jak silný byl koncern ve vytrvalostních závodech nebo WRC, protože tam po něm zůstává velká díra. Ano, pokusí se ji zaplnit jiní, ale na Le Mans tím mizí hned dva velcí hráči. Oba skončí ve Formuli E, což je překvapivé, protože jsme nečekali, že si tam koncernoví bratři půjdou navzájem po krku. Audi i Porsche ale chtějí mít kde předvádět pokroky v elektromobilismu. Jeden potřebuje závody kvůli náskoku díky technice, druhý už proto, že jsou nedílnou součástí jeho DNA.

Foto: Archiv Garáž.cz

A co s Le Mans? Porsche velmi pravděpodobně bude dál zajišťovat tovární podporu týmům, které závodí v nižších kategoriích s 911 RSR. Královská třída továrních monopostů ale momentálně hostí jen Toyotu, což by mohl být už v příštím ročníku problém, protože FIA stanoví, že na vypsání kategorie jsou nutné minimálně dva tovární týmy - to aby někdo nedostal trofej "zadarmo". Pro Toyotu je to vyloženě smůla, protože už letos měla vítězství na dosah. A teď to vypadá, že se nebude mít s kým poprat. Musí doufat v nějaký nečekaný comeback automobilky, která si bude chtít na Le Mans urvat svůj kus koláče. Že by se vrátil Peugeot nebo zaúřadoval Nissan? Možností je hned několik a my Toyotě přejeme silného nebo vůbec nějakého soupeře. Le Mans si zaslouží, aby na ní bojovala naprostá špička.

Foto: Archiv Garáž.cz

My jsme z toho v redakci správně přešlí, protože jakkoliv se o tom šuškalo už pěkně dlouho, prostě jsme tomu nechtěli uvěřit. Kam se poděl selský rozum? Byl opravdu udupán snahou o panbíčkářství a politickou korektnost? Vážně si všichni myslí, že se hromadně sebereme a "přepneme" na elektrické formule? Ne, budeme držet palce těm, kteří budou do roztrhání těla i vozu závodit se starými, dobrými benzínovými šunkami.

Reklama

Načítám