Hlavní obsah

Suzuki Swift Sport přijde o svou atmosféru

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka představí novou generaci svého hot hatche ve Frankfurtu. Víme o ní zatím jen velmi málo, ale proslýchá se, že downsizing se dotkne i tohohle zábavného autíčka. A to je podle nás škoda.

Článek

Předchozí verze Swiftu Sport tu s námi byla hodně dlouho, částečně i proto, že generační obměna/facelift byla pouhým okem sotva rozeznatelná, takže měl člověk pocit, že je tu s ním Swiftík snad odjakživa. Pod kapotou měl atmosférickou jednašestku, která se hbitě vytáčela, ani pod zátěží překvapivě moc nežrala a měla v sobě zkrátka elán. Ano, 136 koní nebylo moc, ale lehoučká předokolka s rychlým a přesným řazením dokázala i s malým kašpárkem sehrát velké divadlo. Swift Sport přestal už dávno stačit konkurenčním hot hatchům svého segmentu, které atakovaly nejdřív 180 a pak rovnou i dvě stovky koní. Už v našem dávném srovnávacím testu mu ujížděla i Fabia RS, nemluvě o oturbeném Cliu RS nebo Peugeotu 208 GTi. Přesto mělo tohle auto charakter, na který nedáme dopustit. To se s příchodem nové generace Swiftu Sport pravděpodobně trochu změní.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nejsme tvrdohlaví zastánci atmosféry, je nám jasné, že foukané motory jsou budoucnosti snad každé značky. Jenže Suzuki pravděpodobně pošle pod kapotu Swiftu Sport přeplňovanou čtrnáctistovku z rychlé Vitary, která má jen o pár koní víc, než aktuální motor. Konkrétně tedy 140 šimlů. Automobilka se zaklíná tím, že auto bude lehké a hmotnost se podaří udržet hluboko pod jednou tunou. Inu, věříme, že bude se Swiftem Sport pořád zábava, ale ostatní už se posunuli o dost dál. Snad to Japonec dožene podvozkem a ostatními aspekty, ale zhýčkané publikum ho bez nějakého toho chiptuningu (v tomhle jsou turba ve výhodě) zřejmě bude považovat spíš za vlažný hatchback. Rádi se ale necháme vyvést z omylu, vzhledově se nám Swift Sport docela líbí.

Načítám