Hlavní obsah

Dodge Challenger Demon: Pro ty, kterým Hellcat nestačí

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

717 koní brutální síly posílané na zadek vypadá jako dar od automobilových bohů. Jak by vypadal vyslanec samotného pekla? Dodge nám to prý ještě letos předvede. Copak asi nabídne jeho silniční Démon?

Článek

Aktuální generaci Challengeru letos táhne na desátý křížek a koncern FCA s její náhradou nijak nespěchá. Místo toho už poměrně zastaralou koncepci a platformu krmí novými a novými hračkami. Stačí se podívat na seznam možných variant Challengeru a Chargeru - hned v úvodu jste si mohli vybrat mezi šestiválcovou SE, osmiválcovou R/T nebo nejsilnější SRT-8. Pak přišly varianty Rallye s lepší výbavou, SRT s větším motorem o objemu 392 kubických palců (odtud název SRT 392), nedávno pak kompresorem plněná Hemi ve verzi SRT Hellcat a pro letošní rok připravený pohon všech kol (ovšem jen pro verze SXT). A ani to zjevně není všechno, protože v Detroitu vyrukoval Dodge s videoklipem, který představuje vrchol potravního řetězce. Dodge Challenger SRT Demon. Pekelná kočka v logu dostává ještě delší růžky a je z ní rovnou pekelný démon.

Upoutávka je stejně tak tajemná jako dětinská, na náš vkus je v ní příliš patosu a digitálních triků a málo skutečného auta. Můžeme tak zatím pouze spekulovat, co na nás Dodge chystá. Je jasné, že tváří v tvář novému Camaru musí v FCA šlápnout na plyn a vykřesat z motoru ještě pár koní navíc. Uvědomujete si ale, jak absurdně to zní? Máme tu válku muscle carů odehrávající se na kótě sahající za 700 koní. Kdo by si to ještě před pár lety pomyslel... jestli tohle není výkonová bublina, která brzy hlasitě splaskne, tak co už? Dodge může z Demona klidně vymáčknout 750 nebo 777 koní. I v téhle oblasti lze dát na motor tovární záruku a popřát neukázněným řidičům hodně štěstí, protože krotit tohle na zadní nápravě třeba na mírně pokropené silnici, to už vyžaduje absolvování kroužku šikovných rukou.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ono to ale platí i o Camaru ZL-1, Cadillacu CTS-V nebo Corvette Z06. Všechny tyhle přemotorované obludy sahají svými schopnostmi daleko za schopnosti průměrných řidičů. Jenže zmíněná trojka se může chlubit modernější platformou a lepší komunikativností. Hellcat a stejně tak i Demon budou kladiva chlubící se hrubou silou, ale prachbídnou sofistikovaností. Dodge si s nimi udělá dobrou reklamu a v přímce pojezdí nejeden supersport. Navíc bude moci tvrdit, že v USA vznikají ta pravá, neregulovaná auta, tak jako za zlatých detroitských časů. Ano, v tomhle směru dává Demon dokonalý smysl. Ve všech ostatních jde ovšem o úlet pro pár nadšenců do absurdních čísel. Taky k nim patříme a radujeme se z toho, že ta bublina ještě nesplaskla. Čím později se tak stane, tím lépe pro nás.

Reklama

Načítám