Hlavní obsah

Německý ministr životního prostředí si na truc koupil Teslu

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostředníček německým automobilkám ukázal Johannes Remmel, ministr spolkové republiky Severní Porýní-Vestfálsko. A taky trochu pozlobil veřejnost, která si na své vlastenecké city nenechá sáhnout.

Článek

Německá veřejnost je znepokojena, ačkoliv se Remmelovo gesto dá snadno vyložit. Ano, Tesla je momentálně lídrem v oblasti prémiových elektromobilů, nabízí nejvyšší výkon a nejdelší dojezd, a ačkoliv německé automobilky proti Muskovi už pár let brojí, na trhu zatím není nic co by se segmentově Modelu S rovnalo. Veřejnost Remmelovi předhazuje nový e-Golf, což by zároveň bylo vstřícné gesto k Volkswagenu po Dieselgate, ale německá úřednická elita je prostě zvyklá na trochu větší rozvor. Mnohem spíš by člověka napadl Chevrolet Volt... ten je alespoň "trochu" německý. Jenže má spalovací motor a je to hybrid. Takže jsme zase zpátky u Tesly.

Foto: Archiv Garáž.cz

Remmel argumentuje tím, že jeho spolková republika je veliká, a tak potřebuje vůz schopný dlouhého dojezdu a zároveň dostatečně reprezentativní. Zároveň chtěl jako ministr životního prostředí jít příkladem a vybrat si elektromobil. Tisk ho samozřejmě začal cupovat za nákup drahého zahraničního vozu, ale pokud přijmeme ministrovu argumentaci zelenou energií, odpadá většina plug-in hybridních alternativ, které by do hry vrátily německé značky. Všichni si ale musíme přiznat, že tyhle hybridy jsou v reálném světě, kde nemáte vlastního řidiče, který vám bude objíždět nabíječky, zatímco budete na jednání, nesrovnatelně použitelnější, často i levnější a především spolehlivější. Tesla v tomhle směru nemá zrovna nejlepší renomé a pořád hasí nějaké průšvihy, momentálně se třeba rozmáhají náhlé poruchy posilovače řízení. A zrovna ve chvíli, kdy odbočujete doleva přes protisměrný pruh. Tenhle adrenalin bychom si docela rádi odpustili. Snad to Elon brzy vychytá a velké automobilky začnou nabízet vlastní plnokrevné elektriky, aby bylo z čeho vybírat nejen v pozicích německých ministrů.

Reklama

Načítám