Hlavní obsah

Papalášský kočár v něžných rukách - Tatra 603 1967

 

Každá z automobilek se chce vytáhnout tím nejlepším a v tom nejideálnějším případě dodat svůj luxusní speciál prezidentovi v dané zemi. Zvláště v dřívějších dobách a komunistických režimech to byla prestižní událost. To platilo také u nás.

Článek

Ano v současné době jezdí náš prezident v nejlepším modelu automobilky Škoda, ale v padesátých až sedmdesátých letech tuto roli zastávala jiná automobilka. Škodovka v té době nemohla nabídnout dostatečně velký a především luxusní model, ale naštěstí jsme tu měli automobilku Tatra, která jednu úžasnou limuzínu měla už dlouhou řádku let. V padesátých letech nahradila model 87 novinka ve výrobním programu Tatra 603. 

Nový nástupce s osmiválecovým motorem za zadní nápravou měl nejdříve jiný název. Při jejím vývoji se jí říkalo Valuta a šlo o nápad jejich stvořitelů, kteří měli eminentní zájem, aby se naše automobilová luxusní hvězda vyvážela do zahraničí. Nakonec došlo k použití názvu 603 a v průběhu necelých třiceti let se model 603 dočkal třech variantu. My jsme dostali možnost vyzkoušet si variantu druhou, která je však speciální v tom, že už má některé z prvků poslední třetí. Navíc je v rukou krásné blondýnky, která nám ukázala, jak pohodlně se komunističtí pohlaváři vozili. 

Reklama

Načítám