Hlavní obsah

V12, bez střechy, bez čelního skla. Aston ukázal Speedster

Foto: Aston Martin

Aston Martin V12 Speedster

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský Aston Martin v poslední době nedělá nic jiného, než přichází s nejrůznějšími speciálními vozy (Victor) nebo edicemi (třeba 007 vzdávající hold Jamesi Bondovi). Nyní přichází snad ještě šílenější auto – Speedster s dvanáctiválcem a maximálkou 300 km/h.

Článek

Aston Martin V12 Speedster se měl ukázat už na březnovém autosalonu v Ženevě, který se nakonec kvůli pandemii Covid-19 vůbec neotevřel. Automobilka tak alespoň virtuálně ukázala prototyp. Ten nyní prochází prvními jízdními testy. Auto je tak „na značkách“ a na běžných silnicích se dolaďují poslední detaily.

Automobil vyvinula divize Q, která má na starost speciální projekty a proti první verzi prototypu se na první pohled změnilo jenom několik detailů na karoserii. Dostanete hodně nevšední otevřené dvoumístné auto bez střechy i čelního skla, se kterým budete budit pozornost, kamkoliv pojedete.

Jak napovídá už samotný název, pod kapotou je ukryt vidlicový dvanáctiválec. Zdvihový objem 5,2 litru a dvě turbodmychadla naznačují, že tohle bude hodně výkonné auto. A je tomu skutečně tak, výkon činí 700 koní (515 kW) a točivý moment má hodnotu 750 newtonmetrů.

Síla motoru se přenáší na zadní kola prostřednictvím automatické převodovky od ZF. Ve standardní výbavě vozu nechybí ani samosvorný diferenciál. Britové už zveřejnili předběžné údaje, jak rychlý Aston Martin V12 Speedster bude. Ukazují to dvě čísla – 3,5 sekundy (0-100 km/h) a maximálka 300 km/h. Což je na otevřené auto bez čelního skla docela šílené!

Design nového Speedsteru kombinuje prvky modelů Vantage a DBS Superleggera, a jak již bylo řečeno, chybí zde střecha i čelní sklo. Na konstrukci automobilu se ve velké míře podílel hliník, zatímco karoserie je karbonová.

Automobil stojí na obřích 21 palcových kolech s centrální maticí. Nový je výfukový systém, který by měl zajistit skvělý zvukový projev. Máte zájem? Popisovaný model stojí 765 000 liber, tedy po přepočtu 22 750 000 korun. Do prodeje zamíří celkem 88 kusů a automobilka se zatím nepochlubila, kolik závazných objednávek registruje.

Reklama

Načítám