Hlavní obsah

Raritní Porsche za více než 10 000 000 Kč je na prodej

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná doba je ideální k tomu investovat peníze do historických, legendárních či ikonických vozů. Jejich ceny závratně rostou a zvláště u některých modelů je to sázka na jistotu. Jako v případě raritního Porsche 911 Sport Classic.

Článek

A právě teď je jedno na prodej. Anglická firma Hexagon Classics, která se zabývá prodejem veteránů, youngtimerů a dalších legendárních aut nabízí k prodeji jedno z 250 vyrobených Porsche 911 Sport Classic. Jde o novodobý odkaz na první generaci modelu 911 2,7 RS, která dala vzniknout variantám GT3 RS, patřícím mezi nejlepší řidičská auta na světě za poslední desítky let.

Foto: Archiv Garáž.cz

Verze Sport Classic vychází z generace 997 a na trhu se objevila v roce 2010. Tohle unikátní Porsche bylo vyrobeno v limitované sérii 250 kusů a vyprodáno bylo za pouhých 48 hodin. Čím je tak zajímavé, že jeho cena roste do závratných výšin přesahujících 10 miliónu korun? Tak především vnějším designem, který odkazuje na model RS ze sedmdesátých let. Má na zádi specifické křídlo, kterému se přezdívalo kachní ploutev (duck tail), legendární plechová kola Fuchs, rozšířenou záď o 44 mm a miniaturní lízátko pod předním nárazníkem. K tomu se přidává speciální Sport Classic šedivá barva a interiér v unikátní Espresso Nature barvě, který kombinuje kůži a látku.

Foto: Archiv Garáž.cz

Technicky okouzluje atmosférickým šestiválcem s výkonem 408 koní, který je propojen se šestistupňovou manuální převodovkou. Spolu pohánějí zadní nápravu, k čemuž se přidává samosvorný diferenciál, karbon-keramické brzdy a o 20 mm nižší sportovní podvozek. Auto bylo poprvé představeno v roce 2009 na autosalónu ve Frankfurtu a do prodeje šlo následující rok v lednu. Prodávalo se v přepočtu za zhruba 4,5 milionu korun. Nyní se už jeho hodnota minimálně zdvojnásobila. V současné době jsou na trhu dvě auta, jedno v Německu s levostraným řízením za 380 000 eur a tohle anglické, které má však najeto pouze 100 km. Jeho cena tak bude podstatně vyšší a může se přiblížit k hranici 500 000 eur.

Nejlepší Porsche RS

911 2,7 RS vzniklo pro stejný důvod, jako většina homologačních aut. Tedy, aby z něho Porsche mohlo stavět závodní 911. Zároveň s tím ale vytvrořilo rodinu těch nejpurističtějších Porsche na světě. Nízká hmotnost, vynikající atmosférický motor a doslova unikátní jízdní zážitky. Tohle bylo nejlepší Porsche pro opravdové řidiče. V devadesátých letech na něj návazala generace 964 RS.

Reklama

Načítám