Hlavní obsah

Takto Verstappena neznáme. Bezzubý Red Bull seskočil z vítězné vlny a F1 má nového hrdinu!

Foto: McLaren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý závodní víkend v Miami se odehrával podle tradičního scénáře, ve kterém si úřadující mistr světa Max Verstappen drží před veškerým zbytkem světa dostatečný náskok. I v nedělním hlavním závodě mířil za vcelku jasným vítězstvím, jenže pak…

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Verstappen si na americké půdě dojel pro vítězství v pátečním rozstřelu, sobotním sprintu i následné kvalifikaci. A když jej na startu hlavní Velké ceny (u nás se kvůli časovému posunu jelo od 22:00) jen těsně nesestřelil stájový kolega Pérez, zdálo se, že další vítězství je velmi blízko. Max ostatně vyhrál všechny závody, které letos dokončil.

Jenže do průběhu závodu promluvil nečekaný faktor – výjezd safety caru. Po srážce jediného domácího jezdce Sargeanta s hříšníkem Magnussenem (ten dostal nálož trestů už za své počínání ve sprintu, tato kolize přinesla další penalizaci) vyjelo na trať bezpečnostní vozidlo a zamíchalo kartami.

Zatímco část startovního pole už byla v boxech, Lando Norris toho času kroužil na prvním místě. Za normálních okolností by se propadl zpět za Verstappena a spol., protože jsou ale monoposty za safety carem výrazně zpomaleny, dostal tak zastávku v boxech prakticky zdarma.

Foto: McLaren

První vítězství je třeba náležitě oslavit!

Pořadí před restartem bylo: 1. Norris, 2. Verstappen, 3. Leclerc. Čekali bychom, že pro Maxe a jeho vítěznou mašinu jménem Red Bull bude předjetí oranžového McLarenu pouhou formalitou. Ale současný mistr světa se na tvrdé sadě gum dost trápil, stěžoval si na nedostatečný grip, a párkrát dokonce probrzdil. To Lando Norris měl vícero důvodů k radosti – jeho sada pneumatik byla mladší, hlavně ale před víkendem nasadil rozsáhlé aktualizace svého vozu. A přineslo to ovoce!

Max se totiž k předjetí přiblížil pouze jednou ihned po restartu. Když se to nepovedlo, začal na Norrise okamžitě ztrácet. V cíli závodu měl Lando náskok přes 7,5 sekundy a bujaré oslavy mohly začít! Teprve čtyřiadvacetiletý Brit jezdí F1 již od roku 2019, historicky prvního vítězství se však dočkal až nyní při svém 110. startu. Zároveň je to jeho šestnácté pódiové umístění a nepřekvapivě byl fanoušky oceněn jako jezdec dne.

Právě takové dílčí příběhy jsou to, co nám letos na formuli 1 dělá největší radost. Žádná dramatizace šampionátu se nekoná. Body za Maxem Verstappenem se rozptylují mezi několik jezdců, i když tedy v neděli skončil „jen“ druhý, náskok na čele si přesto navýšil. Po šesti závodech je mu nejblíže kolega Pérez, který už ale ztrácí třiatřicet bodů. A Norris? Při současné výkonnosti nezní třetí příčka v šampionátu vůbec nedosažitelně.

Načítám