Hlavní obsah

Dálniční známky začneme v Německu platit už v roce 2017

Foto: Archiv Garáž.cz

Vypadá to, že padlo rozhodnutí ve sporu o zavedení dálničních známek v Německu. Jedna z posledních evropských zemí měla skvělé dálnice, na kterých se nemusely platit žádné poplatky. Teď to ale vypadá, že růžovému snu je konec. Kolik nás bude stát cesta na západ?

Článek

Problém byl s evropskou komisí, které se nelíbily nějaké části návrhu zpoplatnění německých dálnic. Po jeho úpravě už evropská komise souhlasí s návrhem a německá vláda tak dostala volné ruce se zavedením mýtného nebo chcete-li se zavedením dálničních známek. Úprava se zároveň dotkla cen krátkodobých sazeb mýtného pro zahraniční řidiče. Cena se bude zároveň lišit od typu, výkonu a vypouštěných emisí daného auta, se kterým se do Německa vydáte. Se zavedením se počítá až po parlamentních volbách v příštím roce.

Foto: Archiv Garáž.cz

Poplatek za desetidenní dálniční známku by se měl pohybovat v závislosti od objemu motoru a velikosti emisí v rozmezí v přepočtu od 70 až 550 Kč. Celoroční dálniční známka by se mohla vyšplhat maximálně až na zhruba 3 500 Kč a v nabídce bude také levnější měsíční varianta. Jediný, kdo se nemusí stresovat, jsou obyvatelé Německa. Pro ty budou připraveny úlevy, které by jim měly kompenzovat cenu mýtného, dokonce v některých případech dostanou na daních ještě vyšší slevy. I u nich bude záležet na typu auta, objemu motoru a emisních normách. Doposud však nebylo specifikováno, jak se bude mýtné platit. Jestli půjde o klasické dálniční známky nebo nějaký jiný způsob.

Reklama

Načítám