Hlavní obsah

Autobus měří více než 30 metrů a uveze přes 300 pasažérů

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Volvo si připsala jeden rekord, ale tentokrát z oblasti autobusů. V Brazílii bude jezdit novinka, největší autobus na světě - Volvo Gran Arctic, který měří na délku přes třicet metrů a měl by najednou uvézt okolo tří set pasažérů!

Článek

Společnost Volvo má v Latinské Americe pobočku s názvem Volvo Bus, která na brazilský trh dodává linkové autobusy. Doposud zde nabízí varianty maxi busů, které uvezou 150, 180 nebo 210 cestujících, ale teď přichází opravdový jezevčík. Nový model Gran Arctic, který má dva klouby, na délku měří něco přes 30 metrů a najednou se do něho vejde až 300 cestujících. Už jde o druhý tak velký autobus, který společnost Volvo Bus dodala na brazilský trh. Volvo tím reaguje na potřeby snížení nákladů pro provozovatele městské dopravy a počítá se tím, že se díky obřím autobusům zmenší počet přepravních strojů potřebných pro převoz cestujících v brazilských přeplněných městech. Nejen, že se sníží náklady dopravcům, ale také dojde k poklesu emisí.

Foto: Archiv Garáž.cz

Zástupci Volvo Busu se nebojí problémů s prostorem, protože se velké autobusy budou převážně pohybovat ve speciálních pruzích, které jsou v brazilských městěch pro autobusy připraveny. V Jižní Americe existují i další výrobci dvoukloubových autobusů, ale nikdo se zatím nepustil do výroby busu takto gigantických rozměrů. Bude zajímavé sledovat autobus Volvo Gran Arctic v reálných podmínkách.

Reklama

Načítám