Hlavní obsah

VW, Mercedes, BMW a Ford začnou stavět síť rychlonabíječek

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci největších automobilek se dohodli na ambiciózním plánu, který má za cíl do deseti let pokrýt civilizovaný svět tisícovkami rychlonabíjecích stanic. Cílem je nabídnout alternativu k benzínkám.

Článek

O detailech samotného projektu se ví zatím jen velmi málo, tedy např. o tom, zda budou nové elektrostanice budovány jako rozšíření stávajících benzínových pump, což by bylo jistě levnější, zda u nich budou moci zástupci zmíněných automobilek nabíjet levněji a kdo je vlastně bude provozovat. Cíl je ale krystalicky jasný - nabídnout rychlé nabíjení nové generace elektromobilů, která přichází ať už se nám to líbí nebo ne. Už samotný fakt, že se na tomhle projektu podílejí největší německé automobilky a Ford je znakem toho, že výrobci moc dobře chápou, že jediným krokem k většímu rozšíření elektromobilů mezi zákazníky je zvýšení komfortu provozu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Kdo nemá garáž nebo dvorek, tomu se momentálně elektromobily dobíjejí velmi špatně. Pokud však bude mít pár kilometrů od domu rychlonabíjecí "benzínku", kde do dvaceti minut s přestávkou na kafe dobije osmdesát procent kapacity, pak se celá situace mění - zvlášť když bude oněch osmdesát procent představovat třeba 300 nebo 400 km dojezdu, to už je totiž srovnatelné s třemi čtvrtkami nádrže v dnešním benzínovém autě. Zmizí tak strach z náhlého vybití, delší cesty se stanou realitou a široká řidičská veřejnost začne konečně elektromobily přijímat jako plnohodnotnou alternativu. Jiná cesta bohužel momentálně neexistuje a je dobře, že si automobilky začínají uvědomovat, jak moc je síť takových nabíječek důležitá.

Foto: Archiv Garáž.cz

Už během roku 2017 by měly Volkswagen, BMW, Mercedes a Ford vybudovat na čtyři stovky nabíjecích míst, do roku 2025 by se mělo jednat o tisíce stanic. Pořád ještě tedy nebude elektrická benzínka za každým rohem, ale s rostoucím zastoupením elektromobilů v populaci se do stavby nabíječek jistě pustí i další automobilky nebo soukromé subjekty, což spustí dominový efekt.

Reklama

Načítám