Hlavní obsah

Obrněná sedmička od BMW poráží ISIS, zachránila 70 raněných

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesátkové BMW sedmičkové řady se stalo nečekaným hrdinou bitvy u írácké provincie Kirkuk. Po nenadálém útoku Islámského státu dokázal jeho řidič, kurdský bojovník, z bojiště do bezpečí odvézt na sedm desítek zraněných.

Článek

Jako by to vypadlo ze scénáře dalšího kraťasu ze série BMW Movies. Neporazitelné auto, všehoschopný řidič a krizová situace. Až na to, že tady neúřaduje Clive Owen a nablýskané nové fáro. Sedmičkový bavorák z devadesátých let sice už dávno postrádá přední nárazník, ale jde o pancéřovanou verzi, což se v době, která se v Iráku vymknula z kloubů, určitě hodí.

Foto: Archiv Garáž.cz

Jeho majitel, Ako Abburahman, patří ke kurdským milicím jménem Pešmerga. V době útoku v oblasti ani nebyl, ale po telefonu od kamaráda se rozhodl vyjet se svým bavorákem na výzvědy. Na místě zjistil, že oblast je plná zraněných, ke kterým se nemůže nikdo dostat, protože je území obšancované odstřelovači Islámského státu. Ako ovšem neváhal a vyrazil se svým autem na pomoc.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ako popojížděl po bojišti dlouhé hodiny a zachránil sedmdesát lidí. Jeho BMW E32 přitom inkasovalo na šedesát ran a nakonec vypovědělo službu, naštěstí až po dojezdu do bezpečí. Ako si prý moc dobře uvědomoval nebezpečí, ale nemohl se přestat do zóny smrti vracet znovu a znovu, protože tam stále leželi ranění. Vůz, který koupil před čtyřmi měsíci za devět tisíc dolarů je jako řešeto. Místní zastoupení BMW mu za jeho auto nabídlo zbrusu nový exemplář sedmičkové řady a chce prostříleného bavoráka vystavit na počest jeho odvahy. Ako už se ale prý dohodl s jedním z místních muzeí, a tak nabídku automobilky odmítnul. My přesto doufáme, že brzy najde nové auto, protože kdo si to zaslouží, když ne on? Pro BMW je to tak či onak skvělá reklama. My jenom doufáme, že i Akův nový povoz bude neprůstřelný. Jeden totiž nikdy neví...

Zdroj: Jalopnik

Reklama

Načítám