Hlavní obsah

Kolik Top Gearů nám zůstane na konci roku?

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad britským Top Gearem se pořád stahují mračna a dokonce se nám i bouří moderátoři, což ale paradoxně může ostrovní show pomoci. V americkém Top Gearu si moderátoři rozumí, ale jen to bohužel nestačí.

Článek

Na britský Top Gear pořád koukáme. Ani ne tak, abychom měli na co nadávat, ale prostě chceme být v obraze. Sami točíme videa o autech a starý Top Gear byl vždycky jedním ze zdrojů inspirace. A do třetice důvodů - jsme fandové do aut a tak hltáme všechny novinky a názory, jako ostatně většina čtenářů Garáže. Nemalá zákulisní dramata nové série britské televizní show jste jistě zaznamenali, stejně tak jsme se okrajově zmínili také o klesající sledovanosti. Aktuálně se věci mají tak, že nejen internetové publikum si oblíbilo čerstvou krev - Chrise Harrise a Roryho Reida. Ten první ohromil řidičskými schopnostmi a encyklopedickými znalostmi (v rámci mainstreamové TV), ten druhý zase nakažlivým nadšenectvím. Dobré ohlasy sklízí i Matt LeBlanc, zatímco většina spravedlivého hněvu se snáší na hlavu Chrise Evanse. A ten to samozřejmě nemůže vystát.

Jeho tweety po každé show jsou čím dál tím hysteričtější a v zákulisí to evidentně také vře, protože Evansovo ego nemůže unést, že jeho moderátoři jsou v rámci možností chválení a jemu je připisována veškerá vina za mizerný zbytek show. Inu, s velkým platem přichází velká zodpovědnost. A LeBlancovi se Evansovy manýry začaly přejídat natolik, že dal produkci jasné ultimátum - ve druhé sezóně bude jen jeden z nás, buď Evans nebo já. Silná slova, ale LeBlanc má na své straně minimálně přízeň fanoušků a odchodem Evanse by show nijak nepřišla o britský flair, protože by v ní zůstali Harris s Reidem.

Otázkou je, zda by ji zbytek moderátorů dokázal táhnout kupředu. Evans totiž momentálně funguje i jako showrunner - vymýšlí scénáře, interakce mezi hosty, dramaturgii atd. Pomineme, že nic z toho za moc nestojí, důležitým krokem k odstranění ryšavého moderátora je, aby někdo vystoupil a řekl, že je nejen ochoten, ale především schopen vzít tuhle zodpovědnost na sebe. Pak se možná začnou věci hýbat tím správným směrem. Kdo ví, třeba se britský Top Gear opravdu oklepe a my si budeme moci první sezónu odškrtnout jako nepovedený experiment.

Americký Top Gear si ostatně prošel něčím hodně podobným. Ano, znovu ho tu budu obhajovat, ale tentokrát už naposledy. Šestá sezóna je totiž evidentně jeho poslední. Za mne velká škoda, protože Adam, Rutledge a Tanner se po okopávání v prvních dvou sezónách nakonec našli a vyprodukovali solidní obsah plný fajnových roadtripů s nezaměnitelným americkým stylem. Byl to jiný druh humoru a možná kluci nikdy nebyli na úrovni Clarksonovy party, ale rozhodně se nebylo a není za co stydět. Proto je škoda, že tenhle pořad zmizí, protože na amerických televizích není nic lepšího ani náznakem. Americká show tak symbolicky uhne Clarksonovu novému počinu The Grand Tour, který se objeví na podzim, i když pouze online. Není však vyloučeno, že Amazon o pár měsíců později show nepřeprodá i některé z klasických televizí. Zájem určitě bude.

Reklama

Načítám