Hlavní obsah

Porsche v rodišti svého tvůrce (fotogalerie)

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika ročnících jsem se konečně dostal na akci, která nemůže chybět ve výběru milovníka vzduchem chlazených motorů, uložených za zadní nápravou. Ano, tušíte správně, jde o sraz starších modelů Porsche. Akce byla skvělá a rozhodně jsem výletu do Liberce nelitoval.

Článek

O uplynulém víkendu proběhla akce Autosporting - Autofestival rychlosti v Liberci. Tedy spíše ve Vratislavicích nad Nisou, abychom byli přesní. Právě zde se před 141 lety narodil Ferdinand Porsche, tvůrce milovaných sportovních automobilů dnes spojených s městem Stuttgart. 

Foto: Archiv Garáž.cz

A právě sportovní automobily Porsche byly tím hlavním, co lákalo návštěvníky k prohlíce areálu místního pivovaru. Pochopitelně těžiště samotné akce spočívalo na všech generacích modelu 911, ale našly se i další kousky - 912, 914, 924, 928, 944, 968, Cayman a Boxster. Dokonce i jedna Panamera zdobila nádvoří, i když asi nebyla tím hlavním poutačem pozornosti. Davy nalákaly spíš exponáty typu originálního RUFu a starých 356 nebo replik 550 Spyder. A za pozornost stály i závodní speciály Porsche, zejména terénní verze 911 určená pro rallycross. Ve společnosti sporťáků si však na svého tvůrce vzpomnělo i několik Brouků a z nich odvozených typů Karmann-Ghia a Transporter. Dokonce i pravá dunovka stála v areálu, byť nebyla červená se žlutou střechou.

Foto: Archiv Garáž.cz

Výstava Autosporting vám toho ale představila mnohem víc - do klukovských let jsme se vrátil při slintání nad první generací Dodge Viper RT/10, ale pozornost poutal i Lotus Esprit, BMW M3 E30, Chevrolet Corvette, Ford Mustang, luxusní Imperial, Citroën DS, Nissan GT-R nebo vyšperkované tahače. Ani ty ale nebyly těmi největšími auty, protože naproti nim hrdě postávala dvojice okruhových závodních tahačů a dva dakarské speciály LIAZ. Dívat se tak opravdu bylo na co, před sluníčkem se dalo ukrýt v automobilovém muzeu, které je též součástí areálu a naobědvat jste se mohli stylově ze stánku postaveném v útrobách Citroënu HY. Už plánuju, že si příští ročník opět nenechám ujít. A co vy?

Foto: Mikka

Reklama

Načítám