Hlavní obsah

Kam se vyvinuly dvouspojkové převodovky?

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvouspojková převodovka je na trhu již patnáct let. V roce 2003 ji dostala čtvrtá generace Volkswagenu Golf ve verzi R32, stejně jako Audi TT se stejným šestiválcem o výkonu 250 koní. Jenže dokázala se tato převodovka někam vyvinout? Myslím si, že v běžných autech ne.

Článek

Byl to obrovský hit, převratná novinka a věc, která dosti zásadně změnila svět automobilů. Bez ní by Bugatti Veyron nikdy nebylo tak fantastické a revoluční či Golf GTI tak univerzální. Dvouspojková převodovka, která funguje jako klasický automat, akorát řadí rychleji, s větší mechanickou vazbou a bez takové ztráty výkonu, je jednou z největších novinek světa automobilů v posledních 20 letech.

Jenže v posledních letech, když přišlo masové rozšíření těchto převodových ústrojí, vidím v dvouspojkách občas trochu problém. Vlastně nefungují špatně, ale podle mě se od svého uvedení nikam neposunuly, v něčem dokonce lehce zdegradovaly. Pokud tedy pochopitelně vynecháme sportovní modely jako je kupříkladu Porsche 911 GT3 RS, kde funguje převodovka zcela nadpozemsky.

Zaměřme se raději na běžné a lehce sportovní modely. Mám totiž občas možnost projet se s Volkswagenem Golf GTI páté generace vybaveným šestistupňovou převodovkou DSG, což je auto, které přišlo na trh v roce 2004. Stále tak šlo o jedno z prvních aut s dvouspojkou. A tam převodovka vlastně řadí skvěle - rychlé, plynule s okamžitou reakcí v manuálním režimu i inteligentním řazením v automatickém módu. Kdyby takto řadily všechny dvouspojkové skříně, byla by to krása. Ostatně koncern Volkswagen tohle původní ústrojí v lehce modifikovaném provedení používá u některých modelů dodnes. Místo toho mám pocit, že tohoto dávného standardu vlastně většina současných převodovek ani nedosahuje. 

A teď nemířím jen na konkureci, která začala podobná ústrojí rovněž hojně používat, ale i do vlastních řad koncernu VW. Nejde jen o inteligenci řazení, hladkost či rychlé reakce, vadí mi i další věci. Víte, dříve, když jste měli auto s dvouspojkou, obvykle jste se mohli chlubit, jak váš vůz zrychlí na stovku dříve, než ten "zastaralý" manuál, a přitom jedete se stejnou či nižší spotřebou. Ale dnes? Vemte si třeba typický příklad v podobě Škody Karoq. Když jsem byl na oficiální prezentaci vozu, jezdil jsem s modelem 2.0 TDI 150 k s novou sedmistupňovou převodovkou DSG. A nemohl jsem pochopit, proč to auto působí tak "zdechlým" dojmem, když v nižší Octavii ve spojení s manuálem auto jede až překvapivě solidně. Navíc spotřeba nebyla nikterak nízká.

A pak jsem se podíval do oficiálních technických údajů k vozu a hned bylo vše jasné. Karoq 2.0 TDI 150k totiž s manuálem zrychlí z klidu na stovku za 8,7 sekundy, jede maximálně 196 km/h a papírově spotřebuje 5 litrů na sto kilometrů. Se sedmistupňovým DSG jsou však hodnoty o 0,6 s, 1 km/h a 0,2 litrů horší! Jasně, zní to jako malý rozdíl, ale přesto, dřív podobné rozdíly nebyly a když už ano, tak spíše ve prospěch DSG. A to není jen případ Karoqu. O to více podobné věci zamrzí v současné době, kdy manuální převodovky postupně vypadávají z nabídky.

Co však za tímto vším stojí? Dost pravděpodobně to jsou emise, ostatně to je společný jmenovatel téměř všeho zlého v současném světě aut. Motory i převodovky jsou dnes naladěni tak, aby byly redukovány nepříznivé jevy zvyšující emise. Kvůli tomu auto reálně jede hůře a žere více, ale to již zákonodárce, kteří jdou často proti selskému rozumu, nezajímá.

Reklama

Načítám