Hlavní obsah

Top 5 luxusních kupé, která nakonec nevznikla

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná se vám to již stalo - dívali jste se na krásný luxusní sedan a říkali si, že právě z tohoto auta by bylo skvělé elegantní kupé, jen kdyby jej automobilka začala vyrábět. My jsme nyní vybrali pětici vozů, které znáte jako více či méně luxusní sedany, ale zároveň se jedná o stroje, které vznikly rovněž jako kupé, byť do sériové výroby se nedostaly.

Článek

Tatra 613 Coupe

Měla to být výkladní skříň českého automobilového průmyslu s italským designem a předními světlomety z Mercedesu. Auto, které se mělo nabízet i běžným zájemcům. Jenže tehdejší socialistická vláda řekla, že všechny 613 půjdou pouze do státní sféry, čímž by o kupé byl pramalý zájem. Dvoudveřový stroj pak měl dostat větší a silnější motor, než sedan. Jeden z prototypů dodala italská karosárna Vignale, ovšem tento stroj vážně havaroval. Vývoj ale pokračoval dále. A my si myslíme, že to mohlo být opravdu zajímavé luxusní auto. Škoda, že to s jeho výrobou dopadlo neslavně.

Foto: Archiv Garáž.cz

Mercedes-Benz 300 SEL Pininfarina Coupe

Tohle působivé kupé vzniklo v jediném kuse, a to pro holandského zákazníka, který si liboval v unikátních věcech. Ten toužil po solidním luxusním a rychlém vozem, avšak ne ničem vyloženě sportovním. Nakonec tedy zadal Pininfarinovi zakázku na unikátní kupé postavené na základě Mercedes-Benzu 300 SEL s tradičním motorem 6,3 V8. Práce na tomto voze začaly v roce 1969. Zajímavé je, že údajně vznikla chyba při vývoji a do vozu pronikaly výfukové plyny, takže manželka zámožného majitele ve voze nechtěla cestovat - vždy se jí dělalo špatně. Design tohoto vozu později do jisté míry převzal Rolls-Royce Camarague. Na jednoduchých, ale elegantních linkách je podobnost jasně vidět.

Foto: Archiv Garáž.cz

Škoda Tudor

Tohle je důvěrně známý koncept, který předcházel sériové první novodobé generaci Škody Superb. O tomhle autě jsme vám již jednou psali, takže si to pojďme již pouze shrnout. Vznikl jediný koncepční vůz, měl šestiválec 2.8 litrů a zajímavou karoserii, i když příď je totožná se Superbem. Do sériové výroby však vůz nikdy nešel. Více se dočtete v tomto článku.

Foto: Archiv Garáž.cz

Citroën DS Coupe

Těchto automobilů již několik vzniklo, a to konkrétně 12 kusů. Oficiálně se však nikdy nevyrábělo. Byl to totiž soukromý projekt jednoho z dealerů Citroënu, Hectora Bossaerta. Na rozdíl od originálního sedanu má kupé dobře viditelná zadní kola. Automobil je o 47 cm zkrácen a o několik centimetrů i snížen. Dodnes se údajně zachoval pouze jediný kus, a to z roku 1963.

Foto: Archiv Garáž.cz

Audi A8 kupé

Před 20 lety vznikl jediný kus Audi A8 Coupe. Jednalo se o koncept představený na ženevském autosalonu a automobilka s ním zjišťovala zájem o takovýto typ luxusního kupé. Hliníkový stroj byl o něco kratší, než běžná A8, přičemž uvnitř nechyběly ani zajímavé sedačky s integrovanou opěrkou hlavy. Bohužel, nakonec se ingolstadští rozhodli, že podobný stroj vyrábět nebudou, a to trvá dodnes.

Foto: Archiv Garáž.cz

TV show Garáž!

Pravidelný čtrnáctideník je tu znovu! Tentokrát s testem nejbrutálnějšího Mercedesu současnosti. Rejloš provětral zelenou bestii AMG GTR. Vyzkoušeli jsme si i oplastovaný kombík V90 od Volva, španělskou královnu malých vozů Seat Ibiza a navštívili německé závody DTM. To vše ZDE!

Reklama

Načítám