Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zimní youngtimery a start sezóny WRC

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní spánek a klid závodních strojů i opečovávané automobilové krásy sice stále trvá, leč na nadcházejícím víkendu to nebude až tolik znát. A nejen víkendu - skoro celý následující týden se v Česku ponese ve znamení parádního podniku, který se ve velkém stylu vrací na naše území po čtyřech letech.

Článek

The Winter Trial

Jestli jste o této akci v životě neslyšeli, tak vězte, že se jedná o závod u kterého ortodoxní veteránisté padají do mdlob a vzápětí se běží ujistit do garáže, že je jejich vůz dobře zazimován. Důvod je jednoduchý - soutěže v pravých zimních podmínkách se účastní vozy do roku výroby 1979. Předchozí tři ročníky se odehrávaly na Skandinávském poloostrově, pro letošní rok se nizozemský organizátor rozhodl postavit trať opět ve střední Evropě. Start proběhne v neděli nedaleko nizozemského Maastrichtu, odkud se necelá šedesátka účastníků vydá východním směrem, aby v pondělní podvečer dorazila do Karlových Varů. Následující dny pak projede prakticky celou Českou republikou; jako záchytné body můžete po Karlových Varech využít Liberec (úterý večer), Olomouc (středa večer), jihomoravské Bořetice a (po části etapy Rakouskem) ve čtvrtek večer Svatý Jan. Páteční cílová rovinka je situovaná do rakouského St.Wolfgangu. Startovní pole je rozděleno do dvou skupin - pravověrnou Trial Class a Club Class (bez nočních testů a s kratší trasou) a objevují se v něm vozy jako Volvo Amazon či PV544, Datsun 240Z nebo netradiční NSU Ro 80, řada Mercedesů, BMW, Porsche a dalších. Doporučuji nepropásnout!

http://www.thewintertrial.nl

Foto: Archiv Garáž.cz

Rallye Monte Carlo

Očekávaný start sezóny 2017 světového šampionátu v rally má centrum tradičně v Monaku. Pozornost se ani tak nevztahuje k samotnému začátku jako spíše k zásadním změnám ve specifikacích vozů, o kterých se mluví jako o nové "skupině B". Výrazné bodykity a propracovanější aerodynamika jde ruku v ruce s markantním nárůstem výkonu z 300 koní (224 kW) u vozů ročníku 2016 na 380 koní (283 kW) u nových speciálů. Automobily jsou navíc postaveny na základech nových modelů. Šampionát sice přišel o silného hráče v podobě Volkswagenu, nicméně po letech se do hry vrací Toyota. Jak se soutěžní jezdci popasují s novou technikou, proměnlivými podmínkami na trati aneb kombinací suchého a mokrého asfaltu, sněhu a ledových ploten? Kdo nejlépe vystartuje do nové sezóny a jaká bude premiéra mistra světa Sébastiena Ogiera pod křídly Fordu? Nechte se překvapit nebo sledujte online výsledky. První den bohužel přinesl kolizi s divákem, jejíž následky byly tragické. Nezbývá než doufat, že se z této smutné události diváci poučí a ke sledování závodu (resp.závodů) budou přistupovat s náležitým respektem a zdravou rozvahou při volbě pozorovacích míst.

https://acm.mc/en/rallye-monte-carlo/2017-edition-wrc/presentation1/

http://www.ewrc-results.com/final.php?e=35143=Rallye-Automobile-de-Monte-Carlo-2017

Foto: Archiv Garáž.cz

Mogul Driving Cup

Sosnovský autodrom v sobotu nabídne již čtvrtý závod série Mogul Driving Cup 2016/17, při kterém se organizátoři snaží nabídnout amatérským závodníkům různé formáty trati známého okruhu. Účastnit se může každý se sériovým vozem i s postaveným závodním autem, přičemž se závod jede v několika tréninkových průjezdech a až posléze s měřením času. Nejbližší podnik slibuje docela rychlou trať a zdá se, že by mohla vydržet i sněhová pokrývka asfaltu. Takže bude zábava zaručena jak pro diváky, tak jezdce.

http://www.autodrom.cz/cs/18-mogul-driving-cup/

Foto: Archiv Garáž.cz

Amater Rallye Cup

Podobný formát amatérského závodění můžete o víkendu potkat také v Milovicích, konkrétně Božím Daru. Zásadní rozdíl ale spočívá v samotné podstatě akcí - okruh vs. rally. Při Amater Rallye se dá očekávat rozbitější trať, rozdělená do šesti rychlostních zkoušek v prostorách zástavby bývalého vojenského prostoru. Počet přihlášených zatím neodpovídá podmínkám organizátora, takže se neváhejte přihlásit jestli jste zatoužili trochu potrápit svůj vůz, spolujezdce či snad soupeře ve vypsané třídě.

http://www.amaterrallye.cz

Foto: Archiv Garáž.cz

Oldtema Erfurt

Chcete raději v teple a naživo omrknout automobilovou klasikou a třeba i něco pořídit na svůj dříve narozený automobil? Potom můžete vyrazit do německého Erfurtu (přibližně 200 km od západního cípu republiky) na výstavu Oldtema. Na 14000 čtverečních metrech se určitě najde chybějící součástka či stylový doplněk. Alternativou by mohla být i auto-moto burza ve Svitavách na plochodrážním stadionu, kde se v nedělních dopoledních hodinách také může podařit nečekaný objev dlouho sháněného dílu.

http://oldtema.de/wordpress/

http://www.burzasvitavy.cz/#!tab-custom

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám