Hlavní obsah

Virtuální vozy od Porsche konečně bude moci řídit každý

Foto: Archiv Garáž.cz

Tahle novinka pro vás bude možná překvapením, protože se věnujete spíše opravdovým vozům, ale hráči počítačových her se závodní tématikou mohou začít oslavovat. Porsche totiž po dlouhých 16 letech přestane být exkluzivní.

Článek

Pokud znáte videohry jako Gran Turismo, Forza Motorsport nebo Need for Speed, dost možná jste o téhle polízanici už slyšeli, ostatně i my jsme o ní na stránkách tištěného Fasteru několikrát psali. Žijeme v éře skvělých závodních videoher, ve kterých můžete řídit desítky až stovky aut. Forza Motorsport nebo Gran Turismo se mohou pyšnit nepřeberným vozovým parkem... nechybí v něm oldtimeři, formule, závodní speciály, nejnovější exotiky i vyložené rarity. Až na jednu výjimku. Vozy značky Porsche. Někteří vývojáři to řeší tak, že do hry vloží speciály od německé firmy RUF (což jsou v podstatě Porsche, stejně jako Alpiny jsou v podstatě BMW), ale stuttgartská ikona má do hry vstup zapovězený. Proč tomu tak je?

Foto: Archiv Garáž.cz

V roce 2000 se totiž Porsche dohodlo s jednou z největších herních firem, Electronic Arts, na dlouhodobém partnerství. Vznikla z toho videohra Need for Speed: Porsche Unleashed, v níž se hráč stal továrním jezdcem Porsche a vyzkoušel si všechny důležité vozy historie této značky. Povedený titul, ale od jeho dob už Electronic Arts v rámci série Need for Speed nedokázala na jeho úspěchy navázat a propadala se čím dál tím hlouběji do náruče zábavného, ale nenáročného ježdění. Mezitím se objevily serióznější závodní hry jako právě Gran Turismo, Forza Motorsport, ale také Assetto Corsa nebo Project CARS. A všechny měly smůlu, protože Electronic Arts měl neprůstřelnou smlouvu, která zajišťovala exkluzivitu vozů Porsche právě pro sérii Need for Speed.

Foto: Archiv Garáž.cz

Často jsme nad tím hořekovali, protože na videohrách se dnes mladá generace učí milovat auta. My měli plakáty nebo angličáky, dneska mají mladí možnost jezdit s ikonami našeho i jejich dětství na obří obrazovce ve fotorealistické grafice. A ta auta se často chovají jako auta, takže dávají tyhle hry do začátku nejen cenné rady, ale hlavně podporují onu vášeň pro krásná a rychlá auta. Bohužel ale ne pro Porsche. Need for Speed série se v posledních letech ocitla v krizi a dokonce několikrát ani nevyšla a v populárních závodních videohrách zkrátka Porsche nenajdete - zrovna značku, která zažívá na okruzích takové úspěchy. 

Foto: Archiv Garáž.cz

I v marketingovém oddělení Porsche už se stihli chytit za nos a pochopili, že jim utíká celá jedna generace. Proto se rozhodli partnerství s Electronic Arts neprodlužovat a počínaje rokem 2017 dát know-how Porsche k dispozici všem tvůrcům. Autoři populární simulace Assetto Corsa už dokonce stihli postavit pro Porsche na zakázku simulátory, které si můžete vyzkoušet v Porsche Experience centrech (jedno nádherné teď vyrostlo nedaleko Los Angeles) a Porsche se chystá i do pokračování Project CARS, formou přídavného balíčku bude k mání i pro již vydanou Forzu Horizon 3 (podobně lze dokoupit i do starší Forzy Motorsport 6) a Stuttgart bude zastoupen i v chystaném Gran Turismu Sport.

Foto: Archiv Garáž.cz

Vypadá to tedy na happyend a novou virtuální éru vozů Porsche. Pokud jste tedy ani letos na opravdovou 911 nebo Caymana nenašetřili, brzy se s nimi budete moci svézt alespoň "jako". Určitě lepší než ty naše plakáty, no ne?

Reklama

Načítám