Hlavní obsah

Evropský festival japonských automobilových lahůdek (FOTO)

Foto: Archiv Garáž.cz

A zase japonská auta. Nedávno jsme byli na českém srazu Enjoy86, který holdoval legendární Toyotě AE86, ale také jejímu nástupci GT86 a Subaru BRZ. Hned poté jsme vyrazili k německým sousedům, podívat se na to, jak vypadá podobný sraz v Evropě. Tedy spíše než sraz, to vypadalo na obří festival japonských vozů.

Článek

A bylo to opravdu obrovský. Festival japonských vozů se konal na okruhu Lausitzring. Mohlo by se zdát, že šlo o závodní auta, ale tohle byl festival se vším všudy, takže tady se oslavovalo jakékoliv japonské auto. Na Lausitzringu se tak sešlo velké množství tuningových speciálů z Japonska, sporťáky, veteráni, závodní auta, driftovací speciály, ale jak jsem říkal, také sériovky i rodinná auta. Bylo tady prostě všechno, co mělo v rodném listě Japonsko. V průběhu víkendu byl připraven bohatý program, jehož součástí byly drifty, sprinty, time attack, soutěže tuningu, měření hlučnosti a výkonu vozu a také série Drift Allstars. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Pro mě bylo těžké se soustředit, protože na place byla auta, za kterými se na ulici otočíte s otevřenou pusou. Problém je, že když je vidíte u nás, jsou to Vánoce, tady byla v takovém množství, že by se dala přehazovat vidlemi. Z větší části na festival dorazili příznivci japonských vozů z Německa, pak se tu objevili i Švýcaři, Dánové nebo Holanďané. A co tady bylo k vidění? Asi v největším počtu Nissany Skyline R32/ R33/ R34 i v karosářských variantách sedan a kombi, Silvie S13/ S14/ S15, Lancery, Imprezy, Supry, Integry, S2000, ale také u nás velmi známé Toyoty AE86, Hakosuka, Corolly různých generací, Celicy, Datsuny, atd... Jestli si tedy chcete užít japonských aut dosytosti, tak příští rok vyražte na tento festival na závodní okruh Lausitzring. 

Reklama

Načítám