Hlavní obsah

Kupte si vzácnost - na prodej je Tatra T613 kabriolet!

Foto: Archiv Garáž.cz

Vzniklo jen pět kusů a vozili se v nich státníci, vážené návštěvy a generálové. Tatra T613 kabriolet byla vždy velkou vzácností, nyní však může být jeden kus váš! I když ne přesně onen originál, je to šestý kus, jediná replika.

Článek

Tohle auto zažilo ty největší pohlaváry své doby. Sloužilo totiž komunistické vládě a vozilo jen ty nejvrchnější. Tahle Tatra T613 K alias kabriolet je jednou z nejvzácnějších Tater vůbec. Auto však kvůli nízké tuhosti karoserie nedokázalo existovat jako kompletní kabriolet, nad předními sedadly je tedy kus střechy, který fungoval jako výztuha. Na výrobě vozu spolupracovala firma Metalex a Ústav pro výzkum motorových vozidel.

Foto: Archiv Garáž.cz

Od běžných T613 se auto liší i dalšími věcmi, kupříkladu má blinkry a zrcátka z Mercedesu třídy S W116. Standardní pětistupňový manuál byl nahrazen třístupňovým automatem a s vozem by se kvůli ručně skládané plátěné střeše nemělo jet více než 130 km/h. Motor je standardní osmiválec se 168 koňmi.

Foto: Archiv Garáž.cz

To ale není tak úplně případ tohoto auta. Tady se jedná o přestavbu modelu Special, což lze poznat podle manuální převodovky i klasického otáčkoměru. Tohle auto sloužilo jako reklamní stroj a vozilo v Praze turisty. Má jiný systém plátěné střechy a ne takovou historickou hodnotu. I proto je cena relativně mírná, jen něco přes 1,1 milionu korun. Auto je na prodej ve Lžovicích a má najeto 252.000 km. I jako replika to ovšem vzácnost rozhodně je.

Reklama

Načítám