Hlavní obsah

Nákupní košík - Seat Leon Cupra 4 V6 (video)

Seat Leon Cupra 4 V6Video: Garáž.cz

 

Hledáte stylový šestiválcový kompakt ze starých dobrých časů a Golf vám nevoní? Seat Leon Cupra 4 s charakterním V6 vám udělá hodně radosti. Akorát se při jeho hledání raději obrňte trpělivostí.

Článek

Trendem současné doby jsou automobilové koncerny, kdy se jedna významná automobilka snaží pod svá křídla soustředit pro mnohé ty méně významné značky. Je to logická pomoc slabším výrobcům, kteří by jinak samostatně tápali. Pro příklad nemusíme chodit daleko, stačí se podívat na naši Škodovku, patřící léta do silného koncernu Volkswagen. A podobně je na tom i španělský Seat, který měl ve své historii mnoho zajímavých modelů. Jeho výhodou býval fakt, že si z koncernu Volkswagen dokázal stáhnout tu nejlepší technickou základnu pro své vozy a tu pak aplikoval v praxi, zejména na top-modely. A jedním z nejintenzivnějších Seatů posledních let byl právě Leon Cupra 4, a to tím spíš, když měl pod kapotou charakterní zážehový šestiválec.

Než Seat v 80. letech minulého století převzal německý koncern Volkswagen, byl španělský výrobce jen jakousi podřadnou značkou produkující kdesi na Pyrenejském poloostrově licenční Fiaty. Vše se změnilo s příchodem německého kapitálu a hlavně nastolením západních pořádků, což se projevilo hned při první generaci modelu Ibiza. V České republice však do povědomí vstoupilo až druhé vydání Ibizy, z ní odvozená rodinnější Cordoba a zejména pak podnikatelské Toledo, které proslavily úsporné a svižné turbodiesely TDI.

Foto: Archiv Garáž.cz

Rarita

Z úplně jiného těsta je ale tenhle červený Leon, který jste už mohli v akci vidět v pořadu LEGENDY Jakuba Rejlka, kde se s ním Kuba proháněl po tréninkové trati Škoda Motorsport v Bělé pod Bezdězem (viz níže). A právě tento Leon 4 Cupra V6 je natolik zajímavé auto, že si ho po dlouhém shánění opatřil i šéf českého importu značky Seat.

Je tomu už skoro patnáct let, kdy se objevily první informace o vrcholu nabídky řady Leon. V roce 2001 totiž portfolio slušně rozjeté a emotivní španělské značky s přísným německým vedením rozšířil dnes už nemyslitelně marnotratný kompakt s šestiválcovým motorem. Přitom silný čtyřválec pro Leon byl na skladě v podobě nadupané přeplňované osmnáctistovky s potencí ještě o 4 kilowatty větší než u zemitého šestiválce – tehdy šlo o Cupru R. Točivý moment 270 newtonmetrů sice zůstal, šestiválec ho na kola ale posílal až ve 3200 otáčkách. Přestože „erko“ bylo výkonnější a živelnější, nemělo jednu důležitou berličku: pohon všech kol. Šestiválcový Leon 4 tak zároveň přibral o 140 kg, příjemnému dálničnímu charakteru to ale vlastně nevadilo. Navíc veškerý potenciál „vé-šestky“ s velmi ostrým rozevřením hlav válců (kvůli úspoře prostoru v malé přídi šlo téměř o řadový motor) tak mohl vůz efektivně přenést na silnici a Cupra 4 tak díky tomu perfektně akcelerovala i na mokru – z 0 na 100 km/h během 7,3 sekund, kilometr se stane záležitostí 28,2 s a maximální rychlost činí 235 km/h. Čtyřka v názvu značící pohon 4x4 pak znamenala připojování zadní nápravy přes elektronicky řízenou spojku Haldex, ovšem ještě první generace, jež dozadu uměla poslat maximálně jen 40 % hnacího momentu. Na sněhové hrátky jako se Subaru či Audi vybavené diferenciálem tady zapomeňte, u Seatu se zadek připojuje až při prokluzu předních kol a funguje tak spíš jako vyprošťovadlo než nástroj táhlých powerslidů. A mimochodem na zpátečku „čtyřkolka“ nefunguje, to až u druhé generace Haldexu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Na druhou stranu ale pohon všech kol první generace funguje spolehlivě a nežádá žádné velké servisní investice, navíc skýtá výhodu víceprvkové zadní nápravy, s níž se sportovní Leon zbavil protivného vlnění běžných verzí s jednoduchým zavěšením zadních kol nápravou vlečenou. Cupra rovněž dostala posílené brzdy, které sice budou dražší na výměnu, nicméně schopnější zpomalování prostřednictvím komponentů od Bremba s předními ventilovanými kotouči průměru velkorysých 320 mm vpředu a konvenčnějších 256 mm vzadu za to stojí, jelikož u běžných Leonů brzdný účinek sice nastupuje razantně, ale stejně rychle i vadne. Navzdory stáří vozu ve výbavě najdeme i systémy pokročilé jízdní elektroniky - v tu dobu ještě stabilizační systém ESP rozhodně nebyl obvyklý. A samozřejmě ho lze zcela deaktivovat.

Foto: Archiv Garáž.cz

Když Seat Leon v roce 1999 přišel na český trh, jeho design byl ze zbytku koncernového kvarteta (Audi A3/Škoda Octavia/Volkswagen Golf) bez debat nejatraktivnější. Španělům se tak povedlo dát dohromady špičkovou koncernovou platformu a techniku do mimořádně efektního designu jak vně, tak uvnitř. Nejeden klient zvyklý na kokpity Audi neměl s Leonem problém zkrátka proto, že si španělský management dokázal ve Wolfsburgu „vydupat“ kvalitní materiály a ohlídat kvalitu výroby v martorellském závodě. Architektura kokpitu vypadá bytelně a hloubka palubní desky vzbuzuje důvěru a pocit bezpečí. Samotný design sice za moc nestojí, ale detaily verze Cupra ho alespoň osvěžují kovovými ploškami pedálů, sportovním tříramenným volantem s tlustším věncem, bíle podbarvenými přístroji (po zapnutí zapalování se rozsvítí, což navozuje dojem trvalého svícení reflektorů, ale ty musíte zapnout zvlášť) a hlavně anatomickými koženými sedadly od Recara. Na nich si dodavatelé dali skutečně záležet tak, že si výrazné boční vedení užijí nejen ti vpředu, ale také zadní pasažéři. Navíc asymetricky dělená opěradla můžete sklápět a rozšířit tak nevelký 270litrový zavazadelník, nechybí ani středová loketní opěrka, takže pasažérům Cupra nabídne i docela slušnou porci pohodlí. Po letech provozu však může být červenou nití obšitá kůže ošoupaná a popraskaná.

Atraktivní Španěl

Zvenku Cupru poznáte okamžitě: gril chladiče à la včelí plástev, bodykit s masivnějšími nárazníky a kdyby náhodou někdo pochyboval, nápis CUPRA na zádi dá každému jasně najevo, s kým má tu čest. Pro úplnost – exemplář na fotografiích není na originálních pětipaprskových kolech, ale novějších a větších 18“ ráfcích. Z výroby Cupra vyjížděla na 17“ kolech s pneumatikami šířky 225 mm, což prospívalo pohodlí, ale větší profilové číslo pneumatik 45 se přece jen víc deformovalo v zatáčkách. Leon Cupra totiž dostal vyztužený podvozek se silnějšími stabilizátory (vpředu průměr 20 a vzadu 16 mm), který eliminuje náklony a díky agresivnější geometrii se dokáže opřít do kol. Na kvalitní cestě ještě dnes Leon Cupra 4 překvapí agilitou a přesným řízením s vynikající zpětnou vazbou, což spolu s přesným mechanickým řazením šestistupňového manuálu dokresluje emotivní zážitek z jízdy nejen levým pruhem německé dálnice. Vidlicový šestiválec schopně kombinuje sametovost „véčka“ s říznými reakcemi řadového agregátu, hezky se vytáčí a zní příjemným hlubokým zvukem. Spotřebu tady ale měřítky dnešních aut moc řešit nemůžete, protože pod 10 litrů se dostanete jen při opravdu citlivé jízdě, což při výkonu lehce nad dvě stě koní není bůhvíjaký výsledek. A městských patnáct už vůbec ne...

Foto: Archiv Garáž.cz

Za ten zážitek sametového šestiválce a dávku originality to však stojí. Leon Cupra 4 s benzinovým šestiválcem totiž není na našich silnicích žádná obvyklost, to spíš narazíte na TDI. Největší inzertní server Tipcars dokonce žádnou šestiválcovou Cupru nenašel a ani německý mobile.de záplavou těchto Seatů nehýří. Nabídka začínající na 2500 eurech za pojízdný vrak nečítá ani desítku kusů a narazit na tuningem nezprzněný exemplář, to chce opravdu velkou trpělivost. Když už se to povede a trefíte hřebíček na hlavičku v podobě nádherně nenápadného šedivého sleepera s nájezdem kolem stovky tisíc kilometrů, bude vás stát minimálně 180 tisíc korun. S nezbytným servisem a nutnými poplatky tak za dvě stě tisíc korun seženete schopný hot-hatch s charakterním motorem, který sice asi nikdy nebude legendou, ale milovníkovi aut z té správné doby bude mít vždy co říct.

Ceny servisu

Opravy sice nejsou tak laciné jako u první Octavie RS, Leon Cupra 4 ale díky spoustě shodných dílů a perfektní dostupnosti není žádnou servisní vraždou. Houževnatý šestiválec toho vydrží víc než utahané přečipované diesely nebo nafoukané osmnáctistovky, robustní technika z přelomu tisíciletí obecně platí za velmi odolnou. Autorizované servisy nemá u takto letitého vozu příliš cenu řešit, přesto jich je u značky Seat dost a nestojí majlant. Zkušených garážistů je však ještě mnohem víc a závady obvyklé pro Octavii umí na Leonu opravit každý z nich. Tedy kromě zatuhlých stíračů, ty Seat netrápí.

Foto: Archiv Garáž.cz

Naftová alternativa

Když vám benzin nevoní a propadli jste kultu TDI, máte v případě ostrého Leonu štěstí. Cupra 4 totiž existovala ještě v jedné verzi, a to s motorem 1.9 TDI nafoukaným na 110 kW. A protože úsporné TDI jezdilo do 10 litrů i pod plným plynem, nikdo ho nešetřil, což je patrné na stavu ojetin. Už jako novým těmto nadupaným „té-dé-íčkám“ praskaly ojnice, přičemž hrubý chod a masivní turboefekt jsou na hony vzdálené kultivovanosti a charakteru V6. Tudy cesta k žádostivému a rychlému Leonu Cupra prostě nevede...

Seat Leon Cupra 4 Kompressor

Ve Švýcarsku existovala ještě ostřejší oficiální varianta šestiválcové Cupry. Ta byla připravena firmou Abt Sportsline a jak název napovídá, V6 dostala přeplňování kompresorem. Výsledkem je výkon 280 koní a točivý moment 323 N.m!

Reklama

Načítám