Hlavní obsah

Top 5 ojetin: Dostupné zadokolky na zimu

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K tomuhle článku nás přivedly časté dotazy kamarádů a známých. Blíží se zima, tak si pojďme s prvním sněhem na horách připomenout, které zadokolky jsou na zimní zábavu ideální. A vezmeme to opět trochu netradičně!

Článek

1. Mazda MX-5

Doporučovat někomu na zimu malý roadster se slabinou zvanou koroze zní jako šílenost. Pravda je však taková, že právě Mazda MX-5, ačkoliv je již tak hojně glorifikovaná, se v zimě jednoduše chová skvěle. Díky tomu, že se jedná o roadster, tak skvěle topí, verze NB s osmnáctistovkou má vždy i samosvor a celkově vás to auto bude bavit maximální komunikací a bezprostředností. Mrkačky NA paradoxně reznou méně, než zaoblenější NB, jsou to ale povětšinou šestnáctistovky s otevřeným diferenciálem, což však v zimě až tak nevadí. Výhodou Miaty pak je spolehlivá technika a poměrně bohatá nabídka ojetin za ceny často pod 100.000 Kč.

Foto: Archiv Garáž.cz

2. BMW 3 E46 Compact

Možná se budete divit, proč jsme zde zařadili Compacta, čtyřokou ošklivku. Jenže to má dobré důvody. Jelikož není tohle BMW na pohled příliš vábné, málokdy s ním jezdili typičtí drifteři, takže tato auta bývají v lepším stavu než sedany či kupé E46. Co víc, cenově jsou na tom Compacty rovněž lépe. Přitom technicky to není nijak ošizené auto a díky kratším převisům je i hravější než jiné E46. V neposlední řadě můžete mít tohle auto i s točivým 2,5 litrovým šestiválcem o výkonu 192 koní, přičemž slušné kousky začínají někde na 100.000 Kč. Pokud tedy překousnete vzhled vozu (byť s M paketem a xenonama to podle nás není tak zlé), budete mít doma malý poklad.

Foto: Archiv Garáž.cz

3. Opel Omega

Velký a pohodlný lidový sedan se rovněž netváří jako zimní sen, z vlastní zkušenosti ale víme, že tohle auto se na sněhu chová báječně. Přechod do smyku je tak čitelný, plynulý a pomalý, že můžete kontrovat jedním prstem a pít u toho kafe. Áčkové Omegy již ze silnic téměř vymizely a ty co zbyly jsou buďto rezavé, anebo je škoda s nimi v zimě jezdit, Omegy B a C jsou však stále hojně zastoupeny v inzerci a za pár desítek tisíc si můžete vybrat driftovací nástroj dle libosti!

Foto: Archiv Garáž.cz

4. Nissan 350Z

Chcete v zimě vypadat stylově? Jezděte v Nissanu 350Z! Tohle kupé sází na tradiční schéma - atmosférický šestiválec, pohon zadních kol a samosvorný diferenciál (byť pouze viskózní, ne tak dobře fungující). Celý tenhle balíček může být váš již za něco okolo 200.000 Kč. Technika je přitom snad až na spojku a problémy s chlazením oleje neprůstřelná. Auto možná na asfaltu působí trochu těžkopádně, celkově je jeho chování však uspokojivé, a to i na kluzkém povrchu. Doporučujeme dobré zimní pneumatiky, ale to se týká všech zadokolek.

Foto: Archiv Garáž.cz

5. Jeep Cherokee XJ

Ťukáte si na hlavu, co zde dělá Jeep Cherokee? Ano, většina variant tohoto vozu je s pohonem všech kol, ale vždy se jedná o čtyřkolku přiřaditelnou, tedy primárně zadokolku. Tohle auto je nejen cenově dostupné a schopné v terénu, ale rovněž docela zábavné na silnici. Není totiž velké, na dálku má jen něco přes 4,2 metru, tedy asi jako Fabia Combi, a váží okolo 1,5 tuny. Se čtyřlitrovým šestiválcem již docela jede a občas se objeví i verze s manuálem. Na zimní klouzání je to fajn auto, navíc když to přeženete, může vás z příkopu dostat zařazení čtyřkolky. To vše za ceny začínající hluboko pod 100.000 Kč.

Foto: Archiv Garáž.cz

Abyste viděli, že máme s těmito auty i vlastní zkušenosti, na základě kterých vybíráme auta do přehledu, přidali jsme fotky z našeho archivu.

Reklama

Načítám