Hlavní obsah

Dokáže Kia porazit Mercedes-AMG? Kdo dřív udělá 250 km/h?

Foto: Archiv Garáž.cz

Tento závod nás hodně zajímá. Kia představila své první prémiové GT s velkým motorem a dobrým podvozkem. Jak na tom bude s akcelerací proti zavedenému konkurentovi? Dokáže porazit Mercedes?

Článek

Holandský web AutoTopNL proti sobě na dálnici postavil nejlepší verzi modelu Kia Stinger a baby AMG v podobě Mercedesu-AMG C43. Obě auta mají pod kapotou přeplňované šestiválce, pohon všech kol a automatické převodovky. My jsme si dokonce oba vozy vyzkoušeli, ale odděleně. Mercedes-AMG C43 v provedení kombi a považujeme jej za jeden z nejlepších rodinných kombi se sportovním zaměřením na trhu, Stingera zase jako za velmi dobrý gétéčkový počin od korejského výrobce. Nicméně soutěž ve schopnosti akcelerovat na maximálních 250 km/h nás hodně zajímá a výsledek je hodně zajímavý.

{youtube} 

Možná byste automaticky řekli, že Mercedes musí jednoznačně vyhrát, ale situace na trhu se mění a Korejci ukazují, že se naučili dělat dobrá auta. Stačí se podívat na papírové předpoklady. Kia Stinger má totiž o pár koní navíc, z pohledu točivého momentu mu na Mercedes schází pouze 10 Nm. Na začátku mu to jde velmi dobře a do nějakých 100 km/h je na tom o trošku lépe. Pak už ale štafetu převezme Mercedes a ve zrychlení je o něco lepší. Rozdíl je ale minimální a naopak v maximálce zase vede Kia.

Mercedes má rychlost omezenou na 250 km/h, ale Kia Stinger si to štráduje v pohodě dál. Chvilku ji to trvá, ale v maximálce se její rychloměr zastaví na hodnotě 271 km/h. To je velmi dobrý výsledek. Jasně, tohle je pouze souboj v akceleraci v přímém směru a v zatáčkách bude C43 o něco lepší. I tak je to vynikající výsledek a do budoucna příslib toho, že se máme v případě Kie na co těšit. 

Reklama

Načítám