Hlavní obsah

Pět muscle cars, které si zahrály ve filmech

Foto: Archiv Garáž.cz

Svalovci patří k té nejpopulárnější kategorii aut z USA. Není divu, že mají ve filmech tak podstatnou roli. Pojďme si zavzpomínat na pět nejlepších rolí muscle cars ve filmech, kvůli kterým jsme ty káry chtěli do garáže, ovšem tentokrát už bez Mustangů.

Článek

Dodge Challenger – Vanishing Point

Foto: Archiv Garáž.cz

A teď myslíme původní Vanishing Point z roku 1970, i když Aragorn (v tomhle filmu se tedy jmenuje Kowalski) jezdí v remaku vlastně na chlup stejným autem. Challenger ve filmu je takový dost obyčejný – běžný bílý lak chytající prach a sériová kola. Je to původně běžná cesta, která se zvrtne v honičku a vy vlastně nevíte proč a kdy. A nevíte ani, kdo Kowalski je a kam jede. Když se točil remake, měli filmaři potřebu mu ten důvod a příběh dát, což ten film trochu degraduje.

Chevrolet Camaro – Transformers

Foto: Archiv Garáž.cz

V komiksech se Bumblebee přeměnil v Brouka, ale film sponzoroval koncern GM a tak Brouka mladý Sam kategoricky nechtěl. V Bazaru si vybral staré Camaro druhé generace, nebo spíš auto si vybralo jeho. Bylo sice zrezlé a svéhlavé, ale bylo žluté s rychlými pruhy a mělo prostě parádní charisma. První auto v životě každého kluka by mělo být takové, v tom měl Samův táta pravdu. Když Bumblebee odkryje svou totožnost, tak si Megan Fox stěžuje na vzhled té „staré rachotiny“. Za takové řeči bych jí z auta vyhodil stejně. Bumblebee se pak přemění ve zbrusu nové Camaro. Což má sice dobrý reklamní a wow efekt, v reálném životě bych mu ale řekl: „Hezký, ale koukej se zase vrátit do původní podoby a jen si třeba oskenuj zrenovované Camaro.“ Vůbec, ta představa, že mám auto, které se může každý týden proměnit na jiné, je senzační. Film ale zanechal ve fanoušcích i jinou stopu – ceny starších Camar skokově vzrostly a nejoblíbenější barevná kombinace na těch nových kopíruje tu filmovou.

Dodge Charger – Dukes of Hazzard

Foto: Archiv Garáž.cz

Charger už měl významnou úlohu i v Bullitově případu, ale teprve v seriálu a filmech o bratrancích Dukeových měl hlavní roli. Tady šlo o model z roku 1969 v oranžové barvě, s rámem vepředu a velkou číslicí 01 na boku, jo a pak taky s jižanskou vlajkou na střeše. Parodii na tohle zbarvení je možné vidět na velké spoustě aut. Bohužel, při natáčení bylo zničeno přes 200 kusů, což je špatná zpráva pro všechny jeho fanoušky. A ti chtějí mít doma často stejně vypadající repliku, což také odstraní z trhu pár desítek kusů. I to ovšem z Chargeru dělá právoplatného člena TOP5 v tomto článku.

Pontiac Firebird Trans Am - Smokey and the Bandit

Foto: Archiv Garáž.cz

My jsme vám loni důkladně představili třetí generaci, v tomhle filmu ale hrál hlavní roli její přímý předchůdce. A teď už si jen řekněte, jestli milujete jeho sundavací střechu nebo velkého zlatého orla na kapotě. Možná za jeho volantem budete trochu jako typický jižanský redneck, ale asi vám to nebude vůbec vadit. Když si pořídíte druhý Firebird, budete chtít, aby vypadal právě takto. A dost možná si necháte i narůst knír a pejzy, abyste připomínali Burta Reynoldse.

Ford Gran Torino – Gran Torino

Foto: Archiv Garáž.cz

A nakonec přeci jen další Ford, i když to není Mustang. Senzační roli totiž měl větší model Gran Torino 1972 ve filmu pojmenovaném po totožně. A právě tehdy jsem začal i tenhle model docela chtít, už kvůli té dlouhé kapotě, krátké zádi a typickému tvaru přídě. Velký vidlicový osmiválec a jedovatá zelená barva, no neříkejte že jste jej u tohohle filmu alespoň chvilku nechtěli mít v garáži. A pak se musí zmínit i jeho účinkování v Rychle a Zběsile, což ale auto tradičně nepřežije a ještě bylo ošklivě upravené. Ale k téhle sérii to tak trochu patří, takže si raději pusťte Gran Torino. To je totiž skvělý film sám o sobě.

Reklama

Načítám