Hlavní obsah

Masová výroba elektromobilů není zatím možná, tvrdí BMW

 

Poslední dva roky se automobilky zbláznily do výroby elektromobilů. Mnoho z nich hlásí, že už za pár měsíců s nimi přijdou na trh. Jediné rozumné je však BMW, které tvrdí, že masová výroba ještě není reálná.

Článek

Mnichovská automobilka má už dávno v nabídce ekologické modely. Zatím vedou hybridní a plug-in hybridní verze, jejichž pohon lze jednodušeji aplikovat do standardních aut. Elektromobil má BMW v nabídce zatím jediný, ale ten je na druhou stranu jedním z nejlepších. Zatím se však vyrábí v malých počtech a u toho zůstane minimálně další dva roky, možná ještě déle. Důvod, proč nelze spustit masovou výrobu elektromobilů, je celkem prostý. Jejich výroba zatím není zisková, což poznává především Tesla, která je několik let v těžkém mínusu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Odborníci na výrobu elektromobilů u BMW si myslí, že se všechno změní s novými technologiemi, které přijdou po roce 2020. Na trhu by se totiž měla objevit pátá generace koncepce elektrických modelů, která bude mít modulárnější platformu, takže budou moci na jednom základě postavit mnohem více aut a zároveň se výrazným způsobem sníží výrobní náklady. Tím pádem by se prvním mnichovským velkosériovým elektromobilem mohl stát model i4, který bude konkurentem americké Tesly 3. Největší boom elektromobilů začne někde mezi roky 2023 a 2025, tady má BMW naplánováno kolem 25 modelů. Když se podíváme na některé jejich označení, tak je zcela jasné, že budoucí generaci klasických modelů bude plánovat tak, že budou zároveň vyráběny jako elektromobily a tím se opět lehce sníží náklady.

Podle dostupných informací má BMW zaregistrované další názvy elektrických aut. Jeden by měl stát na nové generaci řady 1 s pohonem předních kol a dostane označení i1. Následně přijde i offroadová varianta nejmenší jedničky v podobě modelu iX1 a to samé se bude opakovat v případě modelu 9. Tady by se dalo odhadovat, že zřejmě půjde o to nejluxusnější z nabídky BMW ve verzi osobní a také SUV, protože má mnichovská automobilka zaregistrovaný název iX9.

Reklama

Načítám