Hlavní obsah

Volkswagen přichází s novým Golfem a novými motory

Foto: Archiv Garáž.cz

Tohle auto se celým názvem jmenuje Volkswagen Golf 1.5 TSI ACT Bluemotion a jedná se o novou ekologickou verzi evropského bestselleru. Podle automobilky by tento model měl jezdit se spotřebou 4.8 litrů na sto kilometrů.

Článek

Benzinovou patnáctistovku TSI již nejen z Golfu známe, ostatně tuto motorizaci jsme hodnotili rovněž na videu. Novinka s přídomkem ACT Bluemotion je však nabitá technologiemi pro co nejnižší spotřebu paliva. Auto dostalo rovněž o 20 koní nižší výkon, takže nyní motor běžící v Millerově cyklu nabízí 130 koní. Ekologická varianta je dostupná jak pro hatchback, tak pro kombi.

Jak už známe z dřívějška, ACT znamená aktivní management válců, tedy zjednodušeně řečeno auto umí odpojovat mezi 1400 a 4000 otáčkami při nízké zátěži dva ze čtyř válců. Tím samozřejmě dochází ke snížení spotřeby paliva. Kdykoliv však potřebujete výkon, hned naskočí všechny válce. Podle Volkswagenu bude tento přechod pro řidiče těžko poznatelný.

Pokud si připlatíte za sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku, očekávejte rovněž pokročilý režim plachtění. Když řidič sundá nohu z plynu, například v případě jízdy z kopce, motor se zcela vypne a převodovka odpojí. Údajně to ušetří 0,4 litrů paliva na sto kilometrů, říká Volkswagen. Spotřeba auta se má pohybovat okolo 4,8 litrů na sto kilometrů v kombinovaném cyklu, mimo město pak údajně spadne ke 4 litrům. Spotřeba je však měřena ještě podle cyklu NEDC, který bude brzy nahrazen.

Reklama

Načítám