Hlavní obsah

První fatální nehoda autonomního vozu - auto usmrtilo ženu

Foto: Archiv Garáž.cz

Jeden z autonomních taxíků společnosti Uber měl nehodu ve městě Tampe. Žena přecházející silnici střet s vozem nepřežila, zemřela v nemocnici. Uber zastavil provoz všech těchto autonomních vozů.

Článek

Pravděpodobně bylo jen otázkou času, kdy se něco podobného stane. Autonomní vůz společnosti Uber, který sloužil jako moderní taxi bez řidiče a byl testován přímo v provozu, srazil ženu přecházející silnici. Ta šla podle policie mimo přechod. Jedná se o první takovýto zdokumentovaný případ na světě. Společnost Uber zastavila testy všech autonomních vozů v Severní Americe.

Ve voze přitom údajně seděl operátor (řidič), který ale v době nehody nezasahoval do řízení a neměl tedy vůz pod kontrolou. Nehoda se stala z neděle na pondělí ve městě Tampe v Arizoně.

Společnost Uber Technologies vyjádřila upřímnou soustrast s pozůstalými a plně spolupracuje s policií na prošetření nehody. Zatím není jasné, zda se jí dalo zabránit, či zda vůz zareagoval špatně. 

Autonomní vozy Uberu používají celou řadu zabudovaných senzorů, které mají rozpoznat chodce, cyklisty a další vozy, přičemž počítač by se jim měl dokázat vyhnout. Doposud musel na palubě vždy někdo sedět a dávat na vůz pozor, avšak nyní v Kalifornii povolili testování autonomních automobilů i zcela bez lidí na palubě. Autonomní taxi Uberu pak jezdí od roku 2016 a člověk na sedadle řidiče musí být přítomen vždy. Jednou se již stalo, že vůz Uberu měl vážnou nehodu. I poté byly testy přerušeny. Většinou však autonomní vozy zachytí akorát kamery, jak jedou na červenou - nic horšího se nestává.

Reklama

Načítám