Hlavní obsah

6 tipů, jak správně jezdit s hybridem

Foto: Archiv Garáž.cz

Jednou z nejvýznamnějších výhod automobilů na hybridní pohon je nízká spotřeba pohonných hmot. Přinášíme vám několik rad, jak toho jednoduše docílit.

Článek

Hybridní technika nám v současnosti přijde jako nejlepší ekologická varianta automobilů. Dokonce za ty nejlepší považujeme základní hybridy, bez možnosti dobíjení. Výhodou je, že vás vůbec v ničem neomezují. Nemusíte, kde a jak je budete dobíjet, kompletní využívání elektrického pohonu si řídí sami a jejich základím úkolem je snížit průměrnou spotřebu. A to se také daří. Například u modelu Lexus GS450h se šestiválcovým motorem se můžete bez problémů pohybovat okolo 7.5 l/100 km. A to se nemusíte omezovat v rychlosti ani stylu jízdy. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Nicméně to neznamená, že automaticky budete mít nižší spotřebu. Opravdu je potřeba hybridnímu pohonu lehce přizpůsobit jízdu. Především u těch, které mají bezestupňovou převodovku. Určitě je potřeba přidat jemnost ovládání brzdy a plynu. Takže jaké jsou hlavní tipy na zlepšení spotřeby u hybridů?

1.     Dobře se seznamte s autem a naučte se využívat ukazatelů parametrů práce hybridního systému. Pomůže to při získávání návyků, které umožní optimalizovat hospodaření s energií.

2.     Důležité je jemné zacházení s akcelerátorem, tak aby vůz co nejdéle využíval elektropohon.

3.     Nezbytná je rovněž rozumná práce s brzdou. Pokud začnete včas brzdit pomocí jemného stlačení pedálu, automobil bude využívat rekuperační brzdění. Pohybová energie se přemění na elektrický proud, který se bude ukládat v trakčním akumulátoru a později se využije k pohánění elektromotoru.

4.     K nižší spotřebě pohonných hmot přispívá i zachování stálé rychlosti, a proto není od věci používat tempomat. Při zastavení třeba na červenou nezařazujte neutrál, protože v této pozici se trakční akumulátor nenapájí. Stačí podržet sešlápnutou brzdu.

5.     Nezapomínejte, že každé další zapnuté zařízení, jako je klimatizace nebo vytápění zadního okna, zvyšuje spotřebu paliva. Využívejte je tedy pouze v situaci, kdy je to potřeba. Jestliže je interiér vozu hodně vychlazený (nebo vyhřátý), lze zvýšit účinnost topení (nebo klimatizace) zastavením oběhu vzduchu.

6.     Pro nižší spotřebu bude příznivé i přepnutí automobilu do ekonomického režimu Eco. Řídící počítač zmírní reakce vozidla na prudké zacházení s plynovým pedálem a pomůže omezit spotřebu pohonných hmot i řidičům, kteří mají „těžkou nohu“. Eco režim pomáhá snižovat spotřebu energie také při zapnuté klimatizaci.

Tyto rady se osvědčí nejen u vozů Lexus nebo Toyota, jež mají analogický systém pohonných jednotek. Pomohou úsporně jezdit i řidičům všech ostatních hybridních aut.

Reklama

Načítám