Hlavní obsah

Nový Opel Combo je Citroenem Berlingo i Peugeotem Partner

Foto: Archiv Garáž.cz

Německá automobilka právě představuje zcela nový model Opel Combo Life, vynikající rodinný vůz se spoustu inovativních řešení, díky kterým se nový model vypořádá s jakýmikoliv přepravními požadavky.

Článek

Pátá generace modelové řady Combo využívá zcela novou architekturu, která pochází z koncernu PSA a využívají také sourozenci Citroen Berlingo i Peugeot Partner. Novinka je prostorná, praktická a flexibilní, může mít jedny či dvoje boční posuvné dveře a bude se nabízet v krátké (4,40 m) nebo dlouhé (4,75 m) verzi, v obou případech jako pětimístný i sedmimístný vůz. Nový Opel Combo Life si přiváží celou řadu technologií. Do výbavy patří např. systém sledování únavy řidiče, couvací kamera s úhlem záběru 180°, head-up displej, systém optimalizace trakce IntelliGrip. Nechybí vyhřívaná sedadla a volant. Jednou z novinek v modelové škále značky Opel je asistenční systém ochrany boků, který pomáhá chránit boky vozu při otáčení v malých rychlostech.

Moderní technologie a asistenční systémy

Nový Opel Combo má mnoho sofistikovaných bezpečnostních a komfortních prvků, čímž posouvá laťku kvality svého segmentu o výrazný kus výš. Opel pokračuje v duchu své dlouholeté filozofie systematického zpřístupňování moderních technologií za dostupnou cenu nejširšímu spektru zákazníků, a proto vybavil nastupující novinku celou řadou technologií, které jsou velmi užitečné při každodenních jízdách.

Foto: Archiv Garáž.cz

Mezi ně patří například: Head up display, varování před čelní kolizí s detekcí chodců a samočinným nouzovým brzděním snižují riziko nehod - systém upozorňuje na nebezpečí vizuálně i akusticky, pokud však řidič nereaguje a vzdálenost od vpředu jedoucího vozu se rychle zkracuje, aktivují se samočinně brzdy, dále pak kamerový systém Opel Eye dobře známý z modelů Astra, Corsa a Mokka X. Tento systém předává podkladové informace dalším bezpečnostním asistentům, jako je např. systém čtení značek omezujících rychlost nebo varování před nechtěným vyjetím z jízdního pruhu. Adaptivní tempomat samočinně upravující rychlost jízdy s ohledem na rychlost vpředu jedoucího vozu, systém korekce rychlosti a v neposlední řadě systém sledování únavy řidiče vyhodnocující řidičovu kondici podle jeho stylu řízení a v případě potřeby mu doporučí přestávku k odpočinku na nejbližší čerpací stanici.

Parkování a manévrování usnadňují systémy ochrany boků - novinka v nabídce parkovacích / manévrovacích asistenčních systémů Opelu. Systém podporuje řidiče při otáčení a manévrování v nízkých rychlostech a varuje jej, pokud hrozí nebezpečí, že se boky vozidla střetnou s překážku (sloupy, bariéry, stěny nebo jiné vozy). Zařízení pracuje se dvanácti senzory umístěnými po obvodu vozu. Ty analyzují okolí a varují řidiče prostřednictvím obrazovky infotainmentu. Vizuální varování je spojeno se zvukovým signálem. Panoramatická záďová kamera rozšiřuje úhel výhledu dozadu na 180 stupňů, takže řidič může při couvání včas zaregistrovat i u boku se blížící vozy.

Foto: Archiv Garáž.cz

Combo Life nabízí rovněž tradiční infotainment kompatibilní s Apple CarPlay i Android Auto. Systém je propojený s až osmipalcovým dotykovým monitorem. Pro nabíjení mobilních telefonů jsou připraveny USB porty u předních i zadních sedadel, vpředu u podlahy je dokonce zásuvka na 230 V. Kompatibilní smartfony lze nabíjet i bez kabelu, prostřednictvím indukční nabíječky umístěné ve schránce pod ovladači klimatizace.

Prostor, komfort, přizpůsobivost

Nový Opel Combo Life je mimořádně flexibilní: Standardně se nabízí v délce 4,4 m, k dispozici je i varianta o 35 cm delší, zákazník může získat i posuvné zadní dveře v obou bocích. Obě verze jsou vysoké 1,8 m a obě mohou mít pět či sedm sedadel. Pětisedadlové Combo Life v délce 4,4 m nabízí zavazadlový prostor o objemu 597 litrů, verze s delším rozvorem se chlubí zavazadelníkem o objemu 850 litrů. Combo Life je nejenom pohodlným rodinným vozem, stejně dobře se dokáže zhostit role užitkové dodávky. Po sklopení zadních sedadel se v kratší verzi vytvoří prostor pro náklad o objemu 2126 litrů, delší varianta nabídne až 2693 litrů. Praktické je překlápění sedadla předního spolujezdce, díky čemuž lze ve voze přepravovat velmi dlouhé štíhlé předměty, například surfové plováky. Na přání se dodává i výklopné okno ve dveřích zavazadlového prostoru.

Foto: Archiv Garáž.cz

Pro druhou řadu sedadel si mohou zákazníci zvolit buď standardní třímístnou lavici dělenou v poměru 60/40, nebo na přání tři samostatná sedadla. V každém případě jsou u každého zadního sedadla kotevní body systému Isofix pro bezpečné uchycení dětské sedačky. Velkou výhodou je, že vede sebe lze umístit tři dětské sedačky – to nabízí jen málokterý konkurent. Manipulaci s dětskými sedačkami usnadňují i boční posuvné dveře. Unikátním prvkem je na přání dodávané panoramatické střešní okno. Pokud by snad sluneční paprsky byly příliš intenzivní, lze okno zaclonit elektricky ovládanou roletkou.

Neschází také praktičnost

Co do nabídky úložných prostorů bude Combo Life jen těžko hledat rovnocenného konkurenta. Velká schrána ve středové konzoli pojme 1,5 l PET lahve, postará se o uložení mobilního telefonu, ubrousků, notebooku. O další drobnosti se postarají velké kapsy ve výplních všech dveří. Cestující na zadních sedadlech mají po ruce kapsy v zádech opěradel předních sedadel, vpředu je k dispozici horní a spodní schránka v přístrojové desce. Pokud si zákazník objedná panoramatické střešní okno, nabídne Combo Life podélnou stropní odkládací konzoli s LED osvětlením a prostorný 36-litrový příruční odkládací box montovaný ke stropu zavazadlového prostoru, který tak smysluplně zaplní obvykle nevyužité místo ve voze. Stropní box přitom nijak nenarušuje výhled z vozu.

Pokud je namontováno pevné nebo odnímatelné tažné zařízení, lze za vůz připojit karavan nebo nákladní přívěs o hmotnosti až 1500 kg. Při objednání tažného zařízení je vůz standardně vybaven i systémem stabilizace přívěsu – ten ve spojení se stabilizačním systémem ESP eliminuje nebezpečné rozkývání přívěsu. Pokud je to v zájmu bezpečné a stabilní jízdy nutné, systém sníží točivý moment a popřípadě i aktivuje brzdy.

Pod kapotou jednotky z koncernu PSA

Nový Combo Life je výjimečný nejenom svými technologiemi, ale i designem a proporcemi. V porovnání s konkurenty v segmentu má kratší přední převis karoserie a vyšší kapotu motoru, takže působí robustněji a sebevědoměji. Tvář vozu okamžitě avizuje příslušnost ke značce Opel, dominantním prvkem jsou maska chladiče s chromovanými lištami, nesoucími logo automobilky Opel, a velké světlomety s LED denními světly. Přímočaře stylizované zadní partie vyjadřují praktičnost nového modelu, který se chlubí především velkým prostorem pro posádku i náklad.

V interiéru hraje rozhodující úlohu ergonomie řidiče - všechny ovládací prvky má řidič ve snadném dosahu. Středová konzole je zřetelně rozdělena do třech sekcí – v horní části má své místo ovládání infotainmentu, dole jsou ovládací prvky pro vytápění a větrání a ve spodní části je příruční úložný prostoru např. pro PET lahev objemu 0,5 l. Pod kapotou modelu Opel Combo Life se objeví řada zážehových přeplňovaných motorů s přímým vstřikováním benzinu i vznětové agregáty. Agregáty, skvěle kombinující výkony a hospodárnost, jsou propojeny s pěti a šestistupňovými manuálními převodovkami, Combo Life (poprvé v tomto segmentu) nabídne i osmistupňový automat.

Reklama

Načítám