Hlavní obsah

Audi a Mercedes - brutální a rychlé, ale neumí jezdit bokem

Foto: Archiv Garáž.cz

Extrémní hatchbacky nebo sedany nižší střední třídy jsou hodně oblíbené. V kompaktním voze totiž máte výkon jako ve velkém sportovním voze, ale získáte lepší obratnost, nižší hmotnosti i spotřebu, ale ne vždycky to musí být zábava.

Článek

Audi RS3 Sedan a Mercedes-AMG A45 mezi sebou soupeří o titul nejsilnějšího kompaktního vozu. Trošku stranou stojí M2 od BMW, která zvolila pouze pohon zadních kol. Jmenovaná dvojice naopak sází na pohon všech čtyř kol a mohlo by se zdát, že to přinese spousty zábavy. Opak je pravdou, alespoň na suchu.

Všichni sice mluví o pohonu 4x4, ale jde o aktivní systémy, které známe spíše z modelů kategorie SUV, ve kterých se často výrazně preferuje přední náprava. To bohužel platí i pro silné a divoké kompakty, které tak s vypnutou stabilizací na kvalitním povrchu předvádí koncert nedotáčivosti. S motorem před přední nápravou a relativně vysokou hmotností tlačí na přední kola a ty dostávají větší prostor k záběru. Pak jen koukáte, jak vůz jede po předních kole a zadní náprava se zapojí tak maximálně na sněhu. Stačí se podívat na video. 

Reklama

Načítám