Hlavní obsah

Renault-Nissan prodal loni nejvíc aut. Má to ale háček!

Foto: Archiv Garáž.cz

Ještě před pár týdny jste si mohli přečíst, že v absolutních prodejích triumfoval opět Volkswagen. Teď se však musí historické tabulky přepisovat. A může za to chytrá finta Carlose Ghosna.

Článek

Mnozí spekulovali, zda se Volkswagenu podaří obhájit prvenství, když má úplně jiné starosti. Na jedné straně musí odškodňovat postižené kauzou Dieselgate, na druhé hrdě tlačit elektromobily. Jenže zákazníci jsou na svůj german engineering zvyklí a jejich setrvačnost při nákupech nových vozů nelze podceňovat. Německý koncern navíc dobývá asijské trhy, takže tím snadno vyváží určité ochlazení např. na trhu americkém. Souboj s Toyotou tedy pro Volkswagen opět dopadnul úspěšně - Němci prodali 10,53 milionu vozů, zatímco Japonci mírně zaostali s 10,2 miliony aut. Sluší se dodat, že Toyota v posledních letech zdárně zbytku světa utíkala, zatímco ještě před deseti lety byste na prvním místě nacházeli při listování historickými tabulky jen a jen General Motors, který ostatním utíkal se značným náskokem. Jenže časy se mění, takže vítězem pro letošek je... Renault-Nissan.

Foto: Archiv Garáž.cz

Divíte se? Odborníci, jež sledují čísla každý měsíc, asi moc překvapení nejsou, protože Japonsko-francouzský koncern doháněl Volkswagen i Toyotu pravidelně, ostatně může těžit z mnoha značek, které slaví úspěch zejména na prudce se rozvíjejících trzích. A co tedy přispělo k definitivnímu vítězství a kombinovanému prodeji 10,6 milionů vozů? To, že Renault-Nissan koupil Mitsubishi. Při započítání loňských prodejů této automobilky totiž hravě přeskočil i Volkswagen. Nově vzniklý Renault-Nissan-Mitsubishi má celkem 10 značek - Renault, Nissan, Mitsubishi, Dacia, Lada, Alpine, Infiniti, Datsun, Venucia a Renault Samsung Motors. Čeká nás teď pro změnu nadvláda tohoto koncernu? Zatím tomu vše nasvědčuje, protože Carlos Ghosn plánuje do čtyř let navýšení prodejů na 14 milionů aut. Uvidíme, jak bude reagovat Volkswagen. Pokud se ona elektromobilní revoluce skutečně rozjede, bude to hodně vyrovnaný souboj.

Reklama

Načítám