Hlavní obsah

Mercedes a Renault představili motor s technikou supersportu

Foto: Archiv Garáž.cz

Automobilky Mercedes-Benz a Renault spolupracují už hodně dlouho, především v oblasti menších aut, kde Renault dodává prémiové značce motory nebo rovnou celý užitkový vůz. Teď přichází na řadu nový benzínový motor.

Článek

Ještě to musíme lehce uvést na pravou míru. Renault má společnou alianci s japonskými automobilkami Nissan a Mitsubishi, kde je spolupráce na podstatně užší úrovni, než s Mercedesem. Nissan Renaultu dodává větší benzínové motory, pohon všech čtyř kol a základ pro malé kompaktní SUV a crossovery. Renault zase své oblíbené maloobjemové turbodiesely, jako tomu je v případě Mercedesu. 

Teď ale Renault přišel s novým zážehovým přeplňovaným motorem, na jehož vývoji se podílel Nissan i společnost Daimler. Tento motor se objeví v následujících modelech francouzské automobilky, ale najdeme ho také v nové generaci Mercedesu třídy A.

Jde o zážehový čtyřválec o objemu 1,3 litru (1330 ccm), který bude přeplňovaný turbodmychadlem a nabídne hned tři výkonové varianty. V základní specifikaci bude mít 115 koní a 220 Nm. Výkonnější verze přinese 140 koní a 240 Nm točivého momentu a vrcholné provedení tohoto motoru nabídne až 160 koní a 270 Nm. Spolupracovat bude jak s manuální, tak i s dvouspojkovou převodovkou.

Zajímavostí je, že tento motor si vypůjčil technologii zpracování hlavy válců od supersportovního Nissanu GT R. Renault uvádí, že se díky tomu snížilo tření, zvýšila účinnost a optimalizoval přenos tepla. Hlava nového motoru 1,3 TCe se dokonce může pyšnit dvojitým časováním ventilů, které by mělo zlepšit točivý moment a přinést jeho lineárnější křivku ve vyšších otáčkách. Jednotku můžeme vidět také v modelech značek Mitsubishi, Dacia, Lada a dalších.

Reklama

Načítám