Hlavní obsah

Policie nakoupila další neoznačené Superby

Foto: Archiv Garáž.cz

Stává se to již pomalu tradicí, že každý druhý rok policie nakoupí nová maskovaná vozidla pro skrytý dohled nad motoristy. Tentokrát to budou Superby 2.0 TSI 4x4 a opět na ně jdou peníze z fondu zábran škod, kvůli kterému nám zdražilo povinné ručení.

Článek

Je to stále ta samá pohádka. Před několika lety byl vytvořen "fond zábran škod", do kterého povinně přispívá každý vlastník vozidla v rámci povinného ručení, které tímto samozřejmě skokově zdražilo. Údajně se mělo jednat o peníze pro nákup vybavení záchranných složek, ve výsledku je však velká část peněz používána i proti motoristům a způsobem, který, troufáme si říci, rozhodně žádným škodám nezabrání. Policie totiž z tohoto fondu nakupuje skrytá vozidla s radarem.

Tento represivní nástroj se opět zaměřuje na jednu démonizovanou věc, která však v reálu rozhodně není největším problémem českých silnic a ani zdaleka nezpůsobuje nejvíce nehod, ostatně jak uvádějí samotné statistiky policie - tedy rychlost. Auta budou hlavně měřit, tak jak to vídáme u maskovaných vozů i nyní, a mají v této kratochvíli nahradit dosluhující šestiválcové Volkswageny Passat B7. Pravděpodobně budou působit ve stejném rajónu, tedy na silnicích první třídy a rychlostních komunikacích. Jeden takový policejní Passat přitom v minulosti způsobil vážnou nehodu a zabil motorkáře, neoznačený vůz se totiž otáčel za rychle jedoucím autem.

Foto: Archiv Garáž.cz

Zdroj: autoforum.cz

Novými stroji tedy budou Škody Superb 2.0 TSI s pohonem všech kol a výkonem 280 koní. Žádné jiné auto totiž nezapadalo do předem připraveného výběrového řízení. Za 38 vozů pak policie zaplatila z peněz motoristů přes 64 milionů korun. Cena jednoho auta je tedy téměř 1.7 milionu korun, nicméně údajně je to včetně drahé měřící techniky. I tak nám to přijde malinko přehnané, nicméně tak to u státních zakázek bývá. Těšte se tedy na další várku stresu na silnicích a lidí, kteří místo cesty před sebou a dopravní situace kolem raději úpěnlivě sledují tachometr.

Reklama

Načítám