Hlavní obsah

Honda Sports Vision GT: Baby NSX, kterým se neprojedeme

Foto: Archiv Garáž.cz

Dlouhé měsíce žili fanoušci v očekávání, když na síť utekly patentové nákresy nové sportovní Hondy. Vypadala jako zdrcnuté NSX. Že by konečně dárek pro fanoušky legendární Hondy S2000? Realita bohužel není ani zdaleka tak růžová.

Článek

Pamatuju si to jako dneska, když jsem na tuzemském autosalonu mlsně obcházel kolem zbrusu nové Hondy S2000. Kompaktní tvary, nejvýkonnější motor na světě v přepočtu na objem, maličká řadička s extrémně krátkými drahami a otáčkoměr až do nekonečna. Na tohle auto vzpomíná celá řada lidí a nemusí jít jen o skalní fanoušky značky. A Honda samozřejmě tu a tam vyhodí zprávu o tom, že se o nástupci mluví. Ostatně o renomé se musí pečovat a návrat NSX je toho jasným důkazem. Proto byli všichni natěšení i na comeback S2000. A teď je auto konečně tady. Zvenku vypadá jako malé NSX, ale motorově skutečně odkazuje k S2000 - pod kapotou je dvoulitrový VTEC s neuvěřitelnými 400 koňskými silami, které automatická převodovka posílá na zadek. A co je nejlepší? Auto váží sotva 900 kilogramů.

Fantazie, tak kde to můžeme koupit? Hmm, na e-shopu, to je vidět, že Honda myslí do budoucnosti. Aha, ono to vlastně neexistuje a je to jen z jedniček a nul... drtivá prohra všech petrolheadů, kteří budou tohle auto prohánět tak maximálně ve videohře Gran Turismo Sport, pro níž bylo vyvinuto. A je to škoda, protože designové oddělení v Kalifornii i inženýri v Japonsku se na téhle krásce opravdu nadřeli. Jasně, postavit takhle lehoučký vůz s podobně výkonným motorem by vyžadovalo spoustu milionů nasypaných do vývoje, takhle se jen načrtly skicy a maketa strávila nějaký ten čas v aerodynamickém tunelu. Jenže... Honda přece má motor z Civicu Type-R, takže postavit tohle auto s hmotností kolem tuny a výkonem přes 300 koní by šlo. A i v takovém případě by se jednalo o důstojného nástupce S2000. Jenže to už z nás zase mluví sny a touhy. Honda má pocit, že tohle retro se jí po nákladném vývoji nové NSX nevyplatí. Ale třeba se jednou dočkáme. Nápady by tu zjevně byly, teď je nutné počkat na zdroje.

Reklama

Načítám