Hlavní obsah

Toshiba na to kápla. 320 km dojezdu už za 6 minut!

Foto: Archiv Garáž.cz

Kafe, cigárko nebo prolétnutí nejnovějších zpráv na mobilu. A než se nadějete, máte natankováno. Ne, to není klasický výjev od benzínky. Takhle byste už za pár let měli "tankovat" do svých elektromobilů.

Článek

V podstatě každá automobilka nám slibuje, že je za rohem model, ve kterém budou baterky budoucnosti, s nimiž si dobijeme 70-80% kapacity za cca půl hodinky. Jistě, je to relativně rozumná doba, za kterou stihnete poobědvat nebo si přečíst noviny, ale řidiči si většinou dovedou představit jiné, kreativnější způsoby zabíjení volného času - třeba popojíždění v zácpě na Jižní spojce nebo ve zúžení na D1, takže proč obětovat další drahocenné minuty u nabíječky. Toshiba naštěstí na japonském autosalonu představuje řešení. Jako by nestačilo, že se teď lithium v českých médiích objevuje denně, japonští inženýři s ním zaexperimentovali a díky novým materiálům se jim povedlo vyrobit baterii se superdobíjením. Na plnou kapacitu ji zvládnou dobít během rekordních šesti minut.

Foto: Archiv Garáž.cz

V případě dojezdu 320 kilometrů (reálně to může být méně, ale budiž) to už skutečně znamená ono slibované pohodlí. A když to zkombinujete s tím, že některé sítě čerpacích stanic začínají stavět nabíječku ke každému stojanu, může se nám skutečně poštěstit, že přijedeme k pumpě jako "za starých časů", zasuneme nabíječku, dojdeme si dovnitř na kafe a obsluha nám řekne, až jí to na kase pípne, že je nabito. Pak stačí zaplatit (doufejme, že za elektřinu ještě nezatíženou nějakou extra silniční daní) a odjet vstříc další benzínce. S naší hustou republikovou sítí a slibovaným dojezdem či rychlostí dobíjení už bychom pak nikdy nemuseli řešit, jestli do cíle dojedeme či nikoliv. Ano, zní to až moc pohádkově. Toshiba nicméně slibuje, že už napřesrok začne baterii zkoušet v prvních autech. Pokud rychlonabíjení negativně neovlivní životnost a chytnou se toho i ostatní výrobci, mohli bychom tu konečně mít onu zlatou cestičku k větší adopci elektromobilů.

Reklama

Načítám