Hlavní obsah

Nový Dodge Charger se bude stavět na platformě Maserati

Foto: Archiv Garáž.cz

Zatímco Italové budou elektrifikovat, američtí svalovci zdědí jejich know-how z kategorie gétéček se spalovacím motorem. V FCA se evidentně musí šetřit, ale Dodge už na obrodu platformy čeká přes deset let.

Článek

Fiat s Dodgem momentálně musí absolvovat mimořádně dlouhé konferenční hovory, protože se Dodge chystá během tří let obměnit kompletní modelové portfolio a samozřejmě se sápe po platformách italských vozů. Cílem je logicky rodinné stříbro, tj. Ferrari, Maserati a Alfa Romeo. Dřív se spekulovalo o tom, že Dodge Charger a Challenger dostanou novou platformu od Alfy, na které stojí Giulia, ale nakonec dosáhnou na Maserati, konkrétně na platformu, na níž momentálně stojí Ghibli. To jsou určitě dobré zprávy z hlediska zvýšení jízdního komfortu a vlastně i jízdních vlastností, zvlášť pokud zůstane ve hře mechanický samosvor. Ghibli umí pohon všech kol, což se také hodí (zejména firemní zákazníci ze řad policie to ocení), na druhou stranu je technologicky co se týče výroby a použitých materiálů trochu zpátečnický, takže rozhodně nečekejte lehkonohého Challengera a Chargera. Americké svaly budou opět robustní a výkony na silnici i okruzích budou honit silnými motory.

Foto: Archiv Garáž.cz

Což je ale ostatně u zmíněných modelů tak nějak samozřejmé, ostatně vrcholný Hellcat a Demon mluví samy za sebe. Můžeme se na ně těšit i po posledním faceliftu stávající generace, ke kterému dojde napřesrok. V roce 2019 pak Dodge představí zbrusu novou generaci. Nechme se překvapit, jak moc se bude italské předloze technicky podobat. Italové mimochodem zajistí techniku i pro nový Dodge Journey (platforma ze Stelvia), který bude výhradně pětimístný, sedm cestujících pojme jen nové Durango. S kým se naopak budeme muset rozloučit? Po Dodge Viper a Dodge Dart to vypadá, že si Černého Petra vylosoval Chrysler 300. Ještě včera se mluvilo o tom, že na rozloučenou dostane pod kapotu Hellcat, ale dnes to mluvčí FCA dementovali. Škoda... byla by to stylová tečka.

Reklama

Načítám