Hlavní obsah

Nový Nissan Leaf je tu. Němci ušetří až sedm tisíc EUR!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by vám nový Leaf neuhranul většími baterkami, vyšším výkonem a nafouklým kufrem, můžete na něm v Německu dost výrazně ušetřit kombinací vládních pobídek, bonusu od automobilky a dieselového šrotovného.

Článek

Nissan Leaf je podle statistik vůbec nejprodávanějším elektromobilem na světě, a to navzdory futuristickému kukuči předchozí generace, mizivému dojezdu a všeobecnému nezájmu automobilové veřejnosti o elektrický pohon. Nový Leaf na to jde od lesa - designově byste si ho klidně spletli se zbytkem hatchbackové nabídky japonské automobilky, v interiéru vás nečekají žádná exotická hejblátka a kufr narostl na použitelných 435 litrů, což v kombinaci s rozvorem 2700 milimetrů a délkou 4,5 metru dělá z Leafa standardní a vysoce užitný vůz. Navíc má s novými 40 kWh baterkami dojezd až 378 kilometrů a rychlonabíječka mu dodá 80% šťávy už za 40 minut. Teď ji ještě někde vystopovat, ale to je bohužel problém, za který samotný vůz nemůže.

Foto: Archiv Garáž.cz

Se 150 koňmi pod kapotou je Leaf mimořádně lákavým elektrickým hatchem pro ty, kdo chtějí zezelenat. Těch ale zatím příliš není, minimálně ne na dobrovolné bázi, což si uvědomuje i německá vláda. Předchozí generace se u našich sousedů prodalo ani ne 5000 kusů, což je dost tristní číslo. Vláda tak nabízí ve spolupráci s automobilkou pobídku čtyři tisíce EUR, kterou si oba subjekty mezi sebe dělí. A protože Nissan chce Leaf opravdu dostat do ulic, dokonce svou půlku navýšil na 3000 EUR, takže můžete na Leafu ušetřit krásných pět tisíc. Ani to ale není vše, protože na Leaf se vztahuje nové dieselové šrotovné, ve kterém můžete za svůj starý naftový vůz inkasovat až 2000 EUR. Akce platí do konce roku a vztahuje se na vozy s normou EURO 1 až EURO 4.

Foto: Archiv Garáž.cz

Rozhodně nejsme fanoušci jakýchkoliv kvót a pobídek, ale na druhou stranu je nám jasné, že do elektromobilů se současní motoristé rozhodně nezamilují sami od sebe. Jen čas ukáže, jestli je tahle hurá akce jen provětráním státního rozpočtu, nebo zvedne prodeje elektromobilů trvale. 

Reklama

Načítám